✓ 20 Cadangan Hadiah Birthday Untuk Lelaki | Anak, Budak, Adik, Kawan

Memberi hadiah pada hari lahir sememangnya satu perkara yang sangat wajar dilakukan. Memberi hadiah sudah tentu tanda kita sayang orang yang kita hadiahkan.

Di saat gembira di hari lahir, sudah tentu setiap orang yang menerima hadiah akan berasa lebih gembira kerana mendapat hadiah daripada orang tersayang.

Dalam artikel ini kita akan membincangkan beberapa hadiah yang sesuai untuk diberikan kepada kawan lelaki dan budak/anak/adik lelaki.

Hadiah Birthday untuk Anak / Budak / Adik Lelaki

Hadiah birthday apa yang sesuai untuk budak lelaki, ya? Walaupun nampak mudah, mencari hadiah birthday untuk anak atau adik lelaki yang masih kecil selalunya mengelirukan.

Di sini, kami akan membantu Anda mencari hadiah yang bagus dan menarik untuk anak lelaki. Terdapat beberapa cadangan untuk hadiah birthday untuk lelaki, iaitu seperti berikut:

1. Buku

buku the intelligent encyclopedia of dinosaur and ancient animals

Supaya minat membaca anak Anda meningkat dan dia masih boleh berseronok, Anda harus memberikan hadiah birthday dalam bentuk buku yang menarik.

Buku tentang dinosaur biasanya menjadi salah satu kegemaran budak lelaki kerana visual dan fakta unik mereka.

Anda boleh memberikan buku The Intelligent Encyclopedia of Dinosaur and Ancient Animals. Buku ini menceritakan tentang kehidupan dinosaur pada zaman dahulu.

Dalam buku ini terdapat gambar-gambar menarik dan penerangan tentang pelbagai haiwan purba.

2. Pensel Warna

pensel warna

Gambar yang dibuat oleh anak Anda hendaklah diwarnakan supaya lebih cantik.

Anda perlu ingat bahawa dalam kes ini adalah sangat penting untuk memilih pensel warna yang diperbuat daripada basswood berkualiti yang lembut dan mudah diasah.

Pilih juga pensel warna yang mempunyai hujung 3.0 mm dan boleh menghasilkan warna yang halus.

Dan yang lebih penting, pilih pensel warna yang tidak toksik supaya selamat digunakan untuk kanak-kanak.

3. Scooter

scooter

Mengapa tidak cuba membeli skuter mini untuk anak Anda?

Sudah tentu, selepas mempertimbangkan pelbagai aspek keselamatan dan keselesaan, seperti saiz skuter, lapisan keselamatan pada hendal, dan fungsi brek.

Scooter ini boleh membantu perkembangan motor anak Anda. Pilih scooter yang sesuai dengan umur anak Anda.

Jika anak Anda berumur 9 tahun, maka pilih scooter yang sesuai untuk dihadiahkan kepada kanak-kanak berumur 9 tahun.

4. Terrarium

terrarium

Anda boleh memberikan hadiah terrarium untuk anak atau adik lelaki yang boleh dibungkus sebagai hadiah birthday. Hadiah ini memberi faedah untuk mengajar kanak-kanak tentang tumbuhan.

Hadiah birthday budak ini adalah untuk merangsang otak kanak-kanak dalam membudidayakan kreativiti dan menyusun kedudukan tumbuhan dalam bekas.

“Kit sains seperti ini adalah pilihan terbaik untuk kanak-kanak berumur 6 tahun sebagai hadiah untuk kanak-kanak lelaki,” kata Tovah Klein, pengarang “How Toddlers Thrive” dan pakar perkembangan kanak-kanak.

Ini tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun kerana ia terdiri daripada objek kecil.

5. Mainan Building Blocks

mainan building blocks

Nampaknya, hampir semua kanak-kanak suka permainan menggunakan blok. Mainan blok boleh menjadi idea hadiah birthday yang menarik untuk kanak-kanak lelaki berumur 1-3 tahun.

Pada halaman The Marsico Institute for Early Learning, penyediaan mainan seperti blok bangunan, mainan pembinaan, kad dan permainan papan, berguna untuk kanak-kanak.

Supaya mereka bersedia untuk belajar matematik, dan memahami dunia aritmetik.

Anda boleh membeli mainan blok biasa, atau jika perlu, Anda boleh membeli mainan Lego dengan bentuk watak tertentu seperti superhero, atau watak kanak-kanak.

Hadiah untuk kanak-kanak lelaki ini cukup popular kerana warna yang menarik dan pelbagai bentuk menarik perhatian si kecil.

6. Kereta Mainan

kereta mainan

Kereta mainan berkait rapat sebagai hadiah birthday untuk budak lelaki. Anda boleh memberikan kereta mainan yang dipasang yang boleh mencetuskan kreativiti anak-anak.

Selain itu, bermain kereta mainan juga menggalakkan kanak-kanak dapat melatih daya imaginasi mereka.

Pelbagai bentuk kereta, dari kereta lumba, jentera bomba hinggalah kereta menggunakan bateri sangat mengujakan dan unik untuk dimainkan.

Kereta terjual cukup baik untuk dipilih sebagai hadiah untuk kanak-kanak lelaki.

7. Basikal Roda Tiga Kanak-Kanak

basikal roda tiga

Biasanya budak lelaki lebih suka aktiviti luar yang memerlukan tenaga. Seperti bermain bola sepak dan berbasikal.

Nah, idea hadiah birthday untuk lelaki yang boleh Anda pilih ialah basikal roda tiga. Basikal roda tiga sangat sesuai untuk budak lelaki berumur 2 tahun – 5 tahun.

Ini adalah masa yang sesuai untuk kanak-kanak belajar menunggang basikal. Dengan berbasikal, kanak-kanak akan mengamalkan keseimbangan dan mengenali dunia luar.

Berbasikal menjadikan aktiviti permainan kanak-kanak lebih menarik dan mengenali mereka dengan cabaran.

Kanak-kanak akan belajar mengayuh basikal dengan tangkas bagi memudahkannya pada masa hadapan.

8. Pinggan Makan Kanak-Kanak

pinggan makan anak

Selain mainan, pinggan makan boleh menambah senarai idea hadiah birthday untuk budak lelaki berusia 5 tahun.

Apabila pada usia ini kanak-kanak mempunyai selera makan yang tinggi, berikan pinggan makan yang comel dan unik mengikut watak kegemarannya.

Terdapat banyak pinggan makan untuk kanak-kanak berperwatakan comel yang menarik perhatian kanak-kanak untuk makan.

9. Peralatan Muzik

peralatan muzik

Apabila anak atau adik Anda suka bermain muzik, Anda boleh memberikan alat muzik sebagai hadiah birthday.

Alat muzik seperti ukulele, pianika, seruling atau gendang mini boleh menjadi idea untuk melatih kreativiti anak-anak dalam bermain muzik.

Lebih-lebih lagi dalam era moden ini, muzik menjadi antara kegemaran anak-anak kecil apabila menonton video kanak-kanak yang dilengkapi dengan muzik unik.

Dengan anak-anak mengenali muzik sejak kecil, ini akan memudahkan mereka untuk mengetahui bakat mereka dalam bidang muzik.

Ini boleh menjadi pilihan hadiah birthday untuk kanak-kanak lelaki berumur 5 tahun ke atas, di mana kanak-kanak biasanya sudah mula memahami cara memainkannya.

10. Pakaian Baru

pakaian baru anak

Kalau tak nak hadiahkan mainan atau buku untuk anak atau adik lelaki Anda, pakaian baru boleh jadi jawapannya, tau!

Pakaian untuk budak lelaki sudah tentu berbeza-beza, seperti pakaian profesional, baju tidur, jumpsuit, pakaian watak kartun atau set pakaian dengan warna yang sama.

Anda boleh cuba ini supaya anak lelaki Anda mendapat pelbagai hadiah hari jadi.

Selain itu, terdapat juga kostum superhero yang menjadikan si kecil Anda lebih comel dari hari ke hari.

Hadiah Birthday Untuk Kawan Lelaki

Best friend bukan sekadar kawan ketika kita gembira, tetapi mereka juga sentiasa setia ketika kita susah.

Sebagai tanda terima kasih kepada sahabat yang sentiasa ada dalam suka dan duka, tidak salah jika Anda memberi hadiah pada hari istimewanya seperti hari lahirnya.

Memberi hadiah birthday untuk kawan lelaki tidak sukar. Terdapat banyak barangan yang boleh dijadikan sebagai hadiah.

Sebelum Anda membeli hadiah, buat kajian terlebih dahulu untuk mengetahui barangan yang diperlukan oleh kawan baik Anda.

Selepas membuat pemerhatian, semak senarai pilihan hadiah daripada Perabotgarage ini untuk diberikan kepada kawan lelaki Anda.

1. Mouse (Tetikus)

mouse

Dalam era teknologi ini, mouse adalah peranti yang benar-benar menyokong aktiviti Anda semasa melayari dunia maya.

Walaupun terdapat mouse pad pada laptop, kehadiran mouse wireless lebih selesa dan mempercepatkan aktiviti apabila menggunakan laptop.

Jika kawan Anda adalah gamer atau pekerja yang selalu menggunakan laptop atau komputer, Anda boleh menyediakan mouse wireless untuk memudahkan aktiviti mereka semasa menggunakan komputer atau laptop.

Ingat, pilih mouse wireless untuk menjadikannya lebih praktikal untuk dibawa ke mana-mana.

2. Headphone

headphone

Sama seperti mouse, headphone bukan sahaja berguna untuk gamer sahaja.

Walaupun kawan Anda tidak suka bermain game, kawan Anda sentiasa memerlukan headphone untuk mendengar lagu atau menonton video atau filem (penstriman).

Hadiahkan headphone pada hari istimewanya. Anda juga boleh memilih headphone dengan warna yang dia suka.

Pastikan headphone yang Anda beli serasi dengan peranti yang kawan Anda ada supaya ia tidak menjadi sia-sia. Dapatkan pelbagai headphone berkualiti di marketplace.

3. Dompet

barang hantaran lelaki tunang dompet

Siapa kata dompet hanya boleh diberikan kepada pasangan sahaja?

Sebagai kawan, Anda juga layak memberikan dompet baru kepada kawan Anda, lebih-lebih lagi jika Anda tahu dompet yang digunakannya sudah lapuk.

Dompet adalah sesuatu yang kebanyakan lelaki pasti perlukan. Selain berfungsi sebagai tempat menyimpan wang, dompet akan menjadi tempat menyimpan kad penting yang dimilikinya.

Untuk mengetahui model dompet yang mana kawan baik Anda suka, lihat saja dompet lama yang dia gunakan dan cari dompet yang serupa.

4. Shaving Set

shaving set

Adakah kawan baik Anda sentiasa bercukur untuk memberi perhatian kepada penampilannya? Jika ya, berikan hadiah dalam bentuk set pencukur.

Set keperluan pencukuran ini akan sangat menyokong aktiviti pencukuran rakan baik Anda. Lebih-lebih lagi kini set pencukur dijual dalam bentuk eksklusif supaya ia kelihatan mahal.

Set pencukur biasanya terdiri daripada minyak sebelum bercukur, berus pencukur, krim pencukur dan balsem selepas bercukur.

Anda juga boleh menambah pisau cukur di dalamnya untuk melengkapkan hadiah istimewa Anda. Kalau tak nak susah-susah cari set cukur, beli online saja.

5. T-Shirt

t shirt

Memang tidak dapat dinafikan bahawa t-shirt adalah pakaian yang pastinya dimiliki oleh lelaki.

Tidak kira betapa kerennya seorang lelaki bertuxedo, dia masih mempunyai t-shirt untuk berehat di rumah atau berjalan-jalan.

Jadi, t-shirt adalah hadiah birthday terbaik yang boleh Anda berikan kepada kawan baik lelaki Anda.

Untuk tidak menimbulkan kesan pasaran atau malas dalam memilih hadiah, pertimbangkan untuk membeli t-shirt dengan imej atau teks yang unik dan luar biasa.

Untuk menunjukkan usaha Anda dalam memilih t-shirt, Anda juga boleh membeli t-shirt yang jarang dan mengambil masa yang lama untuk beratur, seperti T-shirt Uniqlo X Kaws contohnya.

6. Tool Bag

tool bag

Jika wanita suka dandanan, lelaki juga cenderung melakukan aktiviti yang melibatkan membaiki rumah atau kenderaan.

Oleh itu, berikan tool bag untuk alat yang kawan Anda punya. Jika dia belum mempunyai alatan, pertimbangkan untuk mengisi beg alatnya dengan alatan baharu.

Tool bag adalah hadiah birthday yang boleh bertahan lama. Malah, kawan baik Anda akan mengingatkan Anda setiap kali dia menggunakan tool bag yang Anda berikan kepadanya.

Nak beli tool bag sebagai hadiah untuk kawan lelaki?

7. Tali Pinggang

tali pinggang

Tali pinggang adalah barangan universal yang bukan sahaja boleh diberikan kepada pasangan. Kawan boleh memberi hadiah berupa tali pinggang kepada kawan lain.

Anak-anak juga boleh memberikan tali pinggang kepada ibu bapa tersayang. Kebanyakan lelaki menggunakan tali pinggang.

Jadi, Anda boleh yakin bahawa hadiah birthday ini akan sangat berguna untuk kawan Anda.

Selain itu, tali pinggang adalah hadiah yang boleh disimpan untuk masa yang lama supaya kawan Anda boleh memakainya sekerap mungkin.

8. Beg Galas

beg galas

Beg galas akan menjadi objek yang berguna untuk kawan baik Anda.

Apabila kawan baik Anda seorang pekerja yang perlu membawa laptop dan barangan lain setiap hari, sudah tentu dia memerlukan beg besar yang boleh memuatkan segala-galanya.

Oleh itu, kami menasihatkan Anda untuk memberikan beg galas sebagai hadiah birthday untuk kawan baik lelaki Anda.

Walaupun dia tidak memerlukan beg galas untuk menyimpan barang-barang yang berkaitan dengan aktiviti hariannya, sekurang-kurangnya dia memerlukannya suatu hari nanti, sama ada untuk bercuti atau sebarang aktiviti.

9. Mug

mug cup

Kebanyakan lelaki menyukai kopi, walaupun ada juga yang lebih suka teh berbanding kopi. Hadiahkan mug dengan reka bentuk istimewa dan unik untuk kawan lelaki Anda.

Dia akan menggunakan mug itu apabila dia ingin menikmati kopi atau teh kegemarannya. Mug ialah pilihan hadiah birthday yang murah dan boleh didapati di mana-mana sahaja.

Mug boleh menjadi penyelesaian apabila Anda keliru memilih hadiah yang boleh berguna untuk kawan baik Anda, sama ada lelaki atau perempuan.

10. Kasut Sneaker

kasut sneaker

Dalam dunia fesyen lelaki, kasut terutamanya kasut sneakers merupakan perkara fesyen yang paling wajib untuk mengiringi aktiviti lelaki. Tanpa kasut, penampilan pastinya kurang sempurna.

Sneakers biasanya terdapat dalam pelbagai jenama. Bukan selalu mahal, kasut lelaki murah juga ada di sini untuk melengkapkan keperluan gaya hidup lelaki.

Sneakers pasti boleh menjadi hadiah yang tepat dan menarik untuk hari jadi rakan atau teman lelaki Anda, guys.

Biasanya, lelaki cenderung menyukai jenama kasut sneakers berbanding jenama kasut kasual yang lain.