✓ 12 Jenama Basikal BMX Terbaik di Malaysia Terkini

Berbasikal adalah sukan yang menyeronokkan dan sihat. Bukan sahaja baik untuk kesihatan, sukan ini juga terdapat dalam beberapa jenis. Satu jenis basikal yang telah wujud sejak sekian lama dan semakin popular hari ini ialah BMX.

BMX merupakan sejenis basikal yang cukup popular di kalangan anak muda. Selain digunakan untuk aktiviti harian, basikal BMX juga digunakan dalam aktiviti sukan.

Bagi Anda yang belum pernah menggunakan basikal BMX, sudah tentu sukar untuk mengetahui jenis-jenis basikal BMX di pasaran dan jenama basikal BMX yang terbaik.

Tetapi, jangan risau, kerana dalam artikel ini kami akan membincangkan sepenuhnya beberapa cadangan basikal BMX yang ditawarkan oleh jenama terbaik.

1. United Jumper Park

united jumper park

Cadangan pertama untuk jenama basikal BMX terbaik ialah United. Antara produk basikal BMX yang ditawarkan oleh United ialah United Jumper Park.

Bagi anda yang gemar melakukan freestyle sama ada di jalan rata atau di arena tertentu, United Jumper Park boleh menjadi pilihan yang baik untuk Anda.

Basikal United BMX ini diperbuat daripada material Hi-Ten, menjadikannya selesa dan selamat untuk Anda gunakan semasa melakukan aksi akrobatik atau freestyle.

Dengan rangka yang diperbuat daripada bahan keluli, basikal ini dijamin strong dan tahan hentaman apabila digunakan.

Selain itu, United Jumper Park juga tidak dilengkapi dengan penukaran gear, menjadikannya cekap penyelenggaraan dan boleh digunakan pada permukaan jalan yang rata.

Disebabkan basikal ni direka khas untuk freestyle, basikal BMX keluaran United ini mempunyai bar hendal yang boleh dipusingkan sehingga 360 darjah, tanpa risau terperangkap pada kabel brek.

Sebagai aksesori tambahan, United Jumper Park turut dilengkapi dengan pasak kaki pada roda hadapan yang mampu membuatkan Anda lebih ekspresif dalam melakukan freestyle.

Dengan saiz tayar 20 inci dan ketebalan 2.25, basikal BMX ini mampu memberikan sensasi pendaratan yang selesa ketika melakukan attraction. Mempunyai fork rigid sebagai spesifikasi, basikal ini boleh menahan hentakan dengan baik.

2. Polygon Razor

polygon razor

Cadangan seterusnya untuk jenama basikal BMX terbaik ialah Polygon. Antara produk basikal BMX yang ditawarkan oleh Polygon ialah Polygon Razor. Selain freestyle, BMX juga mempunyai perlumbaan atau race sebagai salah satu alirannya.

Jika Anda seorang pelumba BMX profesional, Polygon Razor boleh menjadi salah satu basikal yang Anda patut cuba. Dari luar, Polygon Razor mempunyai warna yang membuatkan ia kelihatan lebih menarik dan elegan.

Basikal BMX ini juga terdiri daripada bahan aloi pada bingkai, yang menjadikannya lebih kuat dan tahan lama.

Bukan itu sahaja, Polygon Razor turut menggunakan sistem brek kaliper, sama ada pada tayar hadapan mahupun belakang, menjadikannya lebih selamat.

Polygon Razor dilengkapi dengan wheel set yang diperbuat daripada aloi dan merupakan jenis double wall 36H.

Berat basikal ini juga ringan sekitar 9.13 kilogram, yang boleh menjadi pilihan tepat dan sesuai untuk berlumba atau berlatih tricks untuk pemula. Dari segi tayar, basikal Polygon BMX ini mempunyai tayar 20 inci.

3. Aviator AT 8866

aviator at 8866

Cadangan seterusnya untuk jenama basikal BMX terbaik ialah Aviator. Antara produk basikal BMX yang ditawarkan oleh Aviator ialah Aviator AT 8866.

Jika Anda seorang pemula yang berminat untuk mempelajari BMX, basikal Aviator dengan siri AT 8866 adalah produk permulaan utama yang sesuai untuk Anda.

Mempunyai bingkai yang diperbuat daripada Hi-Ten Steel, basikal BMX ini tahan hentaman dan mempunyai durability yang baik.

Direka dengan warna hitam yang dominan digabungkan dengan merah dan perak, basikal ini kelihatan cool dan moden.

Selain itu, cat yang digunakan pada basikal ini adalah cat matte, supaya basikal Aviator AT 8866 tidak mudah kotor dan tidak mudah berkarat atau mengelupas.

Mempunyai sistem single speed yang hanya mempunyai satu gear ratio dan satu sprocket, basikal BMX ini masih boleh berjalan seperti biasa walaupun ketika pedal tidak bergerak atau bergerak ke belakang.

Dilengkapi dengan crankset kecil bersaiz 32, menjadikan basikal ini terasa ringan dan sesuai untuk pemula dalam mengamalkan freestyle tricks atau sekadar menunggang di atas permukaan rata.

4. Tabibitho Frenzy 2.0

tabibitho frenzy 2.0

Cadangan seterusnya untuk jenama basikal BMX terbaik ialah Tabibitho. Antara produk basikal BMX yang ditawarkan oleh Tabibitho ialah Tabibitho Frenzy 2.0.

Jika jalanan dan tanah rata ialah genre kegemaran Anda dalam bermain BMX, maka basikal Tabibitho Frenzy 2.0 ini berbaloi untuk dimiliki.

Basikal BMX ini dipasang dengan bingkai alloy, jadi ia mempunyai berat yang ringan tetapi kuat terhadap hentaman. Ini kerana basikal BMX ini direka khusus untuk golongan profesional yang suka melakukan attraction atau freestyle.

Selain itu, basikal BMX ini turut dilengkapi aksesori tambahan seperti penyangga standard dan foot peg pada roda hadapan dan belakang.

Pelananya yang tebal dan lembut menjadi kelebihan pada basikal ini, kerana ia dapat menambahkan keselesaan penggunanya.

Tiang tempat duduk pada basikal ini direka dengan material keluli yang kuat supaya dapat menampung berat badan pengguna dengan baik.

Untuk handlebar dan handgrip pada basikal ini mempunyai sistem putaran dan boleh dipusing 360 darjah.

Bahan yang digunakan untuk handlebar dan handgrip adalah keluli, yang kuat tetapi juga ringan, jadi ia boleh memudahkan Anda melakukan pergerakan freestyle atau acrobatic.

5. Wimcycle 16″ BMX Dragster

wimcycle 16 inch bmx dragster

Cadangan seterusnya untuk jenama basikal BMX terbaik ialah Wimcycle. Antara produk basikal BMX yang ditawarkan oleh Wimcycle ialah Wimcycle 16″ BMX Dragster.

Jika Anda ingin membeli basikal untuk kanak-kanak dalam lingkungan umur 4-6 tahun, memilih produk ini boleh menjadi pilihan yang tepat.

Wimcycle sendiri adalah salah satu jenama basikal terbaik di pasaran. Dengan roda bantuan, Anda boleh membiasakan si kecil Anda mengawal secara bebas.

Selain itu, produk ini turut dilengkapi dengan aksesori lain seperti fender. Apabila berbasikal di musim hujan, percikan air tidak akan terlalu kotor pada pakaian si kecil.

Rantai juga ditutup supaya minyak tidak mencemarkan seluar. Pemilihan warna yang terang juga akan membuatkan kanak-kanak lebih bersemangat untuk belajar mengayuh basikal.

6. Tatross Fullbike BMX 20″

tatross fullbike bmx 20 inch

Cadangan seterusnya untuk jenama basikal BMX terbaik ialah Tatross. Antara produk basikal BMX yang ditawarkan oleh Tatross ialah Tatross Fullbike BMX 20″.

Bagi Anda yang gemar melakukan freestyle di trek licin atau asfalt, produk ini boleh menjadi tunjang utama. Brek menggunakan sistem U-Brake yang digabungkan dengan rotor supaya ringan dan stabil apabila digunakan.

Apabila membelok atau melompat, Anda tidak perlu teragak-agak untuk membrek dengan kuat. Beberapa komponen pada basikal ini menggunakan bahan alloy, contohnya pada handle rem, stem, dan seatpost.

Bahan alloy terkenal dengan ketahanannya terhadap karat dan ringan. Manakala bahan rangka pula adalah seam weld steel yang pastinya tidak kurang kukuhnya.

7. Polygon Rogue 20″

polygon rogue 20 inch

Cadangan seterusnya untuk basikal BMX terbaik datang dari jenama Polygon lagi iaitu Polygon Rogue 20″. Bagi Anda yang cukup mahir dalam arena perlumbaan basikal, produk ini boleh dipertimbangkan untuk perlumbaan.

Bahan alloy pada bingkai adalah ringan dan tidak mudah berkarat. Oleh itu, basikal ini mempunyai prestasi yang baik apabila digunakan di medan off-road.

Ini tentunya juga disokong oleh fork yang diperbuat daripada hi-ten yang mempunyai pemampatan dan pantulan yang minimum.

Sistem brek V-Brake dan crank set yang juga diperbuat daripada bahan alloy memudahkan untuk ditarik. Pelana juga menggunakan bahan foam yang tidak perlu diragui keselesaannya.

8. United Valborg

united valborg

Cadangan seterusnya untuk basikal BMX terbaik datang dari jenama United lagi iaitu United Valborg. Produk basikal BMX 20-inci ini didatangkan dalam reka bentuk ringkas dengan kombinasi warna yang menarik.

Bermula dari tayar yang mempunyai senarai coklat, hingga ke warna pedal dan handgrip yang menyerlah. Kombinasi warna bingkai dengan komponen lain seakan-akan bertembung antara satu sama lain supaya nampak bergaya.

Bagi anda yang suka kelihatan unik, pertimbangkan untuk memilih produk ini. Produk ini dilengkapi dengan pemutar brek supaya Anda boleh memusingkan bar hendal apabila membuat lompatan.

Untuk mengawal kelajuan basikal, Anda boleh mengoptimumkan prestasi brek V-Brake.

9. Wimcycle 20″ BMX Bigfoot

wimcycle 20 inch bmx bigfoot

Cadangan seterusnya untuk basikal BMX terbaik datang dari jenama Wimcycle lagi iaitu Wimcycle 20″ BMX Bigfoot.

Wimcycle adalah salah satu pengeluar basikal kanak-kanak yang paling popular. Mereka juga menawarkan varian basikal BMX yang boleh Anda pertimbangkan, salah satunya ialah BMX Bigfoot 20″.

Basikal BMX yang bagus ini diperbuat daripada keluli yang dianggap tahan lama. Selain itu, terdapat pelindung rantai dan spatbor di bahagian hadapan dan belakang untuk melindungi pengguna daripada percikan air di landasan berlumpur.

10. Polygon Rudge 2

polygon rudge 2

Cadangan seterusnya untuk basikal BMX terbaik datang dari jenama Polygon lagi iaitu Polygon Rudge 2. Basikal Polygon Rudge 2 ialah salah satu basikal BMX terbaik yang direka untuk melakukan tricks atau hanya melawat taman.

Basikal BMX ini diperbuat daripada besi yang dianggap tidak mudah rosak apabila digunakan untuk melakukan tricks yang melampau.

Beratnya yang agak ringan iaitu hanya 12 kilogram (kg) sudah tentu boleh memudahkan pengguna melakukan pelbagai tricks.

11. Polygon Rudge 3

polygon rudge 3

Cadangan seterusnya untuk basikal BMX terbaik datang dari jenama Polygon lagi iaitu Polygon Rudge 3. Jika sebelum ni ada Rudge 2 yang direka untuk anda orang dewasa, kini terdapat Polygon Rudge 3.

Basikal BMX ni dicipta khas untuk kanak-kanak yang ingin belajar melakukan tricks pada basikal BMX. Basikal BMX Polygon ini, yang boleh didapati dalam warna kelabu, mempunyai saiz tayar 20″ menjadikannya sempurna untuk mempelajari tricks asas.

12. United Tassos

united tassos

Cadangan seterusnya untuk basikal BMX terbaik datang dari jenama United lagi iaitu United Tassos. Dilengkapi dengan tulisan United berwarna biru, hijau dan bercahaya, basikal BMX terbaik dari United ini mempunyai tayar 20″ Kenda.

Rangka keluli juga dianggap lebih tahan lama walaupun basikal BMX ni sering digunakan untuk melakukan pelbagai tricks.