✓ 25 Best Jenama Cat Rumah di Malaysia Tahan Lama & Selamat

Apabila berpindah ke rumah baharu, antara perkara yang biasa Anda lakukan ialah mengecat semula dinding supaya kelihatan kemas dan segar!

Atau mungkin Anda ingin mengubah suasana rumah Anda dengan warna baru dan menjadikannya lebih meriah. Untuk dapat merealisasikannya, sudah tentu Anda tidak boleh cuai dalam memilih cat dinding.

Selain soal campuran warna dengan reka bentuk kediaman, kualiti cat itu sendiri perlu menjadi perhatian penting.

Mungkin ramai orang yang beranggapan bahawa harga cat dinding yang tahan lama boleh menjadi sangat mahal. Walau bagaimanapun, ini tidak sepenuhnya benar.

Pelbagai jenama cat dinding terbaik dari Malaysia dan luar negara kini menjadi sasaran ramai orang kerana produk mereka mampu memberikan sentuhan warna yang menarik.

Terdapat cat yang dibuat khusus untuk dinding luar rumah, tetapi terdapat juga cat untuk dinding dalam. Dengan memilih produk yang betul, sudah tentu Anda akan mendapat hasil yang sesuai dengan jangkaan.

Okay, dalam artikel ini kami akan mengesyorkan beberapa jenama cat rumah terbaik di Malaysia yang boleh Anda jadikan rujukan untuk mencantikkan dinding rumah Anda.

1. Dulux

dulux weathershield exterior wall paint 1 liter

Cadangan pertama jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia adalah Dulux. Pada asasnya, ramai rakyat Malaysia mengenali jenama cat ini.

Cat dinding Dulux dilengkapi dengan teknologi Chroma-Brite dan tidak mengandungi merkuri, jadi ia tidak memudaratkan kesihatan persekitaran di rumah.

Selain itu, Dulux menghasilkan bau cat yang kurang kuat atau lemah, jadi sebaik sahaja Anda meletakkannya di dinding rumah Anda, Anda tidak akan terganggu dengan bau cat yang menjengkelkan!

2. Nippon Paint

nippon paint 5 liter economy undercoat white for wood and metal

Jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia seterusnya ialah Nippon Paint. Cat dinding Jepun ini mempunyai formula yang mengurangkan tahap Volatile Organic Compound (VOC) kepada hampir zero!

Anda boleh mendapatkan prestasi yang hebat tanpa sebarang bahan pencemar atau VOC yang dipancarkan ke udara.

Selain itu, jika Anda menggunakan Nippon Paint, Anda akan mengalami hampir tiada bau cat semasa proses dan juga selepas mengecat. Kualitinya juga tidak diragui, kerana ia akan bertahan lama.

3. Jotun

jotun jotaplast max 7 liter

Jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia seterusnya ialah Jotun. Jenama Jotun ini didatangkan dengan sejenis cat dinding yang boleh dibersihkan.

Jadi, jika Anda mempunyai anak yang sering melukis di dinding, cat jenama Jotun adalah pilihan yang tepat kerana pelbagai kekotoran rumah seharian boleh ditanggalkan dengan sangat mudah.

Selain itu, cat dinding Jotun juga mempunyai kandungan VOC (Volatile Organic Compound) yang rendah, mudah digunakan, dan juga anti cendawan!

4. Maxilite

7 liter ici maxilite plus matex

Cadangan jenama cat rumah atau bangunan terbaik di Malaysia ialah Maxilite. Cat yang ditawarkan oleh jenama Maxilite ini antara jenis cat dinding dalam rumah yang sangat cantik dan berkualiti tinggi.

Cat daripada Maxilite ini sangat sesuai untuk memenuhi keperluan di mana kos ekonomi menjadi keutamaan dan sesuai untuk permukaan dalaman dan juga siling biasa.

Maxilite menawarkan 46 pilihan warna yang sangat cantik yang boleh Anda pilih iaitu jeans 11651, sweet dream 11422, beechwood 12236, blue waves 11694, dan moonshadow 10308.

5. KCC Paint

kcc paint interior koreton pro emulsion matt finish green 2565 g kc 5 liter

Cadangan jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia seterusnya ialah KCC Paint. Salah satu produk terkenal jenama ini ialah 1L KCC Vinyl Glow (Gloss) & Vinyl Fresh (Matt)/Interior Wall Paint.

Produk cat ini adalah antara cat rumah terbaik untuk Anda jadikan sebagai pilihan. Cat dinding terbaik ini ada 2 jenis iaitu vinyl glow (gloss) dan vinyl fresh (matt) dengan 5 pilihan warna yang cantik.

Anda perlu tahu bahawa cat yang ditawarkan oleh KCC sangat sesuai digunakan untuk permukaan jenis konkrit, siling, batu, dinding, dan permukaan yang lembut.

6. Seamaster Paint

seamaster fire proof paint coating water base 6009w 5kg

Cadangan jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia yang seterusnya ialah Seamaster Paint. Salah satu produk popular yang ditawarkan oleh Seamaster ialah SYK Seamaster Wall-Tex (7 Liter).

Cat yang ditawarkan oleh Seamaster mempunyai ciri anti-kulat, mempunyai banyak pilihan warna, sebanyak 49 pilihan warna, dan mempunyai isi padu 7 liter.

Beberapa warna yang ditawarkan oleh Seamaster termasuk ashwood 16220, merry white 589, granite 6356, suede 2154, dan sebagainya.

7. Sissons

sissons masonry paint 7 liter

Cadangan jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia yang seterusnya ialah Sissons. Syarikat ini merupakan syarikat cat yang telah lama beroperasi iaitu sejak tahun 1803. Oleh itu, setiap produk cat yang ditawarkan adalah sangat berkualiti.

Salah satu produk cat yang ditawarkan oleh jenama Sissons ialah Sissons Masonry. Jenama cat ini dikenali sebagai jenama cat yang menghasilkan cat yang bagus untuk luaran atau dalaman rumah.

Terdapat 45 pilihan warna yang boleh Anda pilih untuk mencantikkan lagi penampilan rumah Anda. Antara jenis cat dan warnanya adalah seperti petal pink, strawberry ice, stonewall, blue sky, light purple, bare, aroma garden, lemon zest, wiltshire cream, purple rain, dan sebagainya.

8. Apple Ecoplus

apple ecoplus emulsion paint 7 liter

Cadangan jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia seterusnya ialah Apple Ecoplus. Jenama ini menawarkan cat dalam 20 pilihan warna yang sangat menarik.

Antara jenis cat dan warnanya adalah seperti Grey dew, E.Purple, E.Green, E.Envir.Green, Glister, Atlantic blue, Orange lantern, Blue moon, My fair lady, Precious pink, Ominous, Candlelight, Isabella, Vistasik Brown, Awan kelabu, Polo, Wet sand, Coffee milk, Vanity fair, dan white.

Terdapat banyak ciri menarik yang ditawarkan oleh jenama cat ini, seperti bebas ammonia, bebas bau, bebas plumbum dan cepat kering.

9. Sancora

sancora silverlite wall emulsion paint 7 liter

Cadangan jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia yang seterusnya ialah Sancora. Jenama ini menawarkan produk cat yang terkenal di Malaysia iaitu Sancora Super King.

Jika Anda seorang yang tidak sukkan cat kilat untuk dinding, Sancora Super King ini adalah pilihan terbaik untuk cat dinding luaran dan merupakan cat kemasan hiasan yang ekonomikal.

Sancora Super King ini merupakan cat luar rumah terbaik di mana jika Anda mengaplikasikannya di luar rumah teres atau pelbagai jenis bangunan ia akan membuatkan warna cat luar rumah atau bangunan tersebut kelihatan cantik dan menarik.

Disamping itu, Sancora Super King ini pula mempunyai jangka hayat selama 2 tahun pada suhu bilik dalam bekas bertutup.

10. SKK Acristar

skk acristar fine 7 liter cat rumah

Cadangan jenama cat dinding rumah atau bangunan terbaik di Malaysia yang seterusnya ialah SKK Acristar. Cat yang ditawarkan oleh jenama ini mempunyai ciri-ciri seperti kurang berbau, tidak ada toksin, bebas plumbum, cepat kering dan juga kalis air.

Di samping itu, jenama ini juga menawarkan produk cat yang boleh memberikan warna yang sangat cantik dan terang untuk menghidupkan kembali ruang kediaman Anda.

Cat jenama SKK Acristar ini pula mempunyai 50 pilihan warna untuk mempercantik rumah Anda. Antara warnanya adalah seperti khaki sun, super white, apple white, lily white, early dawn, maradona, sunflower, vanilla, sandstone dan sebagainya.

11. Colourland Paints

colourland paint vinyl silk fresh interior storm cloud 1 liter

Cadangan jenama cat dinding rumah atau bangunan terbaik di Malaysia seterusnya ialah Colourland Paints. Jenama ini menawarkan cat yang sesuai untuk Anda yang sukakan ruang estetik yang minimalis, segar, sejuk dan ringkas.

Jangan risau, besar mana pun sesuatu ruang tersebut, warna memang sesuai untuk seluruh ruangan kerana warna cat ini akan menjadikan ruang tersebut terasa selesa dan cantik.

Cat yang ditawarkan oleh jenama ini seperti cat mahal yang lain kerana mempunyai ciri boleh dicuci, anti-fungus, dan dilap, kurang berbau dan mempunyai kemasan sheen yang menjadikan warna mewah.

12. MCI

mci baoma woodtone exterior and interior wood varnish 1 liter

Cadangan jenama cat dinding rumah atau bangunan terbaik di Malaysia yang seterusnya ialah MCI. Jenama ini menawarkan cat yang sesuai untuk Anda yang ingin mengekalkan warna dinding kayu untuk rumah kampung, sebaiknya gunakan cat varnish yang berona kekayuan.

Bukan apa, cat yang ditawarkan oleh jenama MCI ini boleh menjaga kualiti kayu berbanding Anda menggunakan cat dinding biasa yang mungkin akan menampakkan kayu Anda kelihatan pelik.

Cat yang ditawarkan oleh jenama MCI ini mempunyai cirinya tersendiri antaranya anti-fungus dan juga kalis air. Jadi, rumah kayu Anda akan tahan lebih lama, kelihatan seperti baru, dan semakin cantik.

13. Ecopro

ecopro matt emulsion paint 7 liter

Cadangan jenama cat dinding rumah atau bangunan terbaik di Malaysia seterusnya ialah Ecopro. Salah satu produk yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Ecopro Matt Emulsion Paint.

Cat yang ditawarkan oleh Ecopro ini adalah pilihan hebat untuk skim perumahan kerana ia dirumus untuk memenuhi semua keperluan ekonomi kerana banyak pilihan warnanya.

Disamping itu cat daripada Ecopro ini boleh digunakan menggunakan berus, roller, dan pistol semburan pada mana-mana permukaan dalaman. Masa pengeringan cat ini sudah tentu bergantung pada suhu dan kelembapan persekitaran.

14. TOA

jenama cat toa

Cadangan jenama cat rumah terbaik di Malaysia yang seterusnya ialah TOA. Jenama TOA ni mempersembahkan cat dinding berkualiti premium dengan teknologi nanopartikel yang boleh melindungi dan mencantikkan dinding kediaman.

Jenama cat TOA adalah peneraju dalam pasaran cat pengguna kerana produknya yang ‘mesra’ dan memberikan warna kegemaran ramai orang di Asia Tenggara.

Terdapat beberapa varian cat untuk dalaman dan luaran dengan teknologi berbeza mengikut keperluan masing-masing. Dijamin sehingga 10 tahun!

15. Aries

jenama cat aries

Aries adalah cat dinding yang boleh dipercayai untuk semua jenis bilik di dalam rumah, yang bukan sahaja memberikan warna yang menawan tetapi juga memberikan keselesaan.

Cat dinding Aries boleh digunakan pada semua jenis permukaan seperti dinding, konkrit, eternit dan sebagainya. Harga cat dinding Aries juga sangat menjimatkan.

Bahan cat ini diklasifikasikan sebagai tahan lama, dan didakwa tahan terhadap serangan kulat dan cendawan. Aries sendiri adalah sebahagian daripada syarikat cat terkenal Avian Brands.

16. Propan

propan decorcryl di 400

Cadangan jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia seterusnya ialah Propan. Jenama cat dinding yang dibuat khas untuk digunakan pada dinding dalaman.

Produk ini diperbuat daripada acrylic emulsion dengan kandungan Volatile Organic Compound (VOC) yang sangat rendah.

Walaupun begitu, produk cat dinding ini juga mempunyai Green Label Singapore yang menjadikannya cat dinding yang mesra alam.

Selain daripada kandungan VOC yang rendah, perkara lain yang menjadikannya mesra alam ialah ia tidak berbau dan tidak mengandungi logam berat.

Sama seperti jenama cat dinding rumah terbaik yang lain, warna dinding rumah Anda akan bertahan kerana produk ini mempunyai ketahanan warna yang baik, tidak mudah berkulat atau berlumut.

17. Aquaproof

cat aquaproof

Jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia seterusnya ialah Aquaproof. Cat yang ditawarkan oleh Aquaproof ialah cat salutan kalis bocor berasaskan polimer kalis air.

Dengan itu cat ni mampu menghalang air daripada memasuki pori-pori dinding. Elakkan luluhawa dinding jika ia sering terdedah kepada air. Di samping itu, Aquaproof adalah anjal 500-600 peratus.

Sifat anjal ini diperlukan supaya cat dinding Aquaproof boleh menyesuaikan diri dengan keadaan cuaca dalam sebarang persekitaran.

18. Decolith

jenama cat dinding rumah atau bangunan terbaik di malaysia decolith

Jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia seterusnya ialah Decolith. Jenama cat ini adalah satu-satunya cat dinding berasaskan full acrylic dalam kelasnya.

Decolith ialah cat berkualiti dan mesra alam kerana ia berasaskan air, dan bebas daripada plumbum dan merkuri.

Selain itu, Decolith mempunyai kebolehtebaran yang luas, jadi Anda boleh mengecat bilik yang lebih luas dan lapisan catnya tidak bercat putih!

19. No Drop

jenama cat no drop

Cadangan seterusnya untuk jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia ialah No Drop.

Jika Anda sering mengalami kebocoran di rumah, sama ada kerana hujan lebat atau terdedah kepada air rembesan, Anda boleh bergantung pada cat dari jenama No Drop ni.

No Drop ialah cat salutan kalis bocor yang mempunyai sifat anjal, kalis air dan sangat tahan cuaca. Jadi ia sangat sesuai digunakan pada permukaan dinding, konkrit, asbestos, tergalvani, malah permukaan terakota!

20. Puffin

jenama cat puffin

Cadangan jenama cat rumah terbaik di Malaysia seterusnya ialah Puffin. Cat dinding puffin ni boleh menjadi pilihan menarik bagi mereka yang mencari cat dalaman rumah berkualiti dengan warna menarik dan tahan lasak yang melekat pada dinding.

Cat dinding berkualiti ini turut menawarkan produk cat yang didakwa mampu menghalau nyamuk, lipas dan serangga yang menjengkelkan di dalam rumah.

Produk cat puffin turut dipersembahkan dalam pelbagai varian sesuai dengan keperluan masyarakat Malaysia. Bukan sahaja cat dinding, ada juga cat siling, akrilik dan sebagainya.

21. Envi

jenama cat dinding envi

Cadangan jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia seterusnya ialah Envi. Cat dinding Envi ni dikatakan mampu memberikan permukaan yang licin pada dinding dan juga mudah dibersihkan dengan air.

Cat yang ditawarkan oleh Envi ni boleh digunakan pada semua jenis permukaan dinding dan siling seperti konkrit, plaster, gentian dan kayu.

Produk cat dinding Envi didakwa tidak mempunyai bau yang kuat. Sebaliknya, cat Envi ini mampu memberikan keharuman yang menarik.

Produk ini mempunyai kuasa pengedap yang baik untuk pori-pori permukaan dinding, kuasa lekatan maksimum, mudah digunakan dan cepat kering selepas digunakan.

22. Kansai Paint

kansai anti mosquito

Cadangan jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia yang seterusnya ialah Kansai Paint. Jenama cat dinding ini sangat special.

Demam denggi dan malaria sememangnya merupakan salah satu penyakit yang banyak dialami oleh masyarakat Malaysia sama ada kanak-kanak, remaja mahupun dewasa.

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mencegah penyakit ini adalah dengan mengaplikasikan produk cat dinding dari jenama Kansai Paint ini.

Kansai Anti Mosquito merupakan pelopor cat dinding penghalau nyamuk kerana produk ini diperbuat daripada resin Modified Acrylic berkualiti tinggi dengan Teknologi MosQick yang berkesan untuk menghalau nyamuk.

Oleh itu, Anda dan keluarga akan lebih selamat daripada gigitan nyamuk yang menyebabkan penyakit ini. Bukan sahaja untuk manusia, cat dinding dalaman ini tentunya juga selamat untuk haiwan kesayangan Anda.

23. Sanlex

sanlex prodigio

Jenama Sanlex menawarkan cat dinding rumah dalam pelbagai pilihan warna yang menarik. Salah satu ciri menarik yang ditawarkan Sanlex ialah teknologi Light Scattering.

Teknologi ini boleh menyebarkan cahaya dan menjadikan permukaan dan warna kelihatan sekata. Selain itu, cat dinding ini sesuai digunakan pada dinding dalaman dan luaran kerana mempunyai ketahanan yang baik terhadap cuaca.

Produk ni bukan sahaja boleh digunakan pada dinding yang sudah siap dicat, produk dari jenama Sanlex ini juga boleh digunakan untuk mengecat gipsum, konkrit, eternit, softboard, dan hardboard.

24. Avitex

jenama cat avitex

Jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia yang seterusnya ialah Avitex. Cat dinding Avitex akan mencantikkan rumah Anda dengan sentuhan warna yang menarik dan berseni!

Didatangkan dengan formula baharu, cat dinding Avitex dibuat untuk bertahan lebih lama dalam mewarnai kehidupan Anda dan memberikan kehangatan kepada kehidupan di dalam rumah!

Selain itu, jenama cat yang berkualiti ini juga mudah disapu, mudah dicuci jika kotor, cepat kering, dan juga tahan luntur.

25. Mowilex

mowilex weathercoat supreme

Jenama cat dinding rumah terbaik di Malaysia yang terakhir ialah Mowilex. Salah satu bahan yang sering digunakan untuk membuat dinding rumah ialah batu bata.

Anda boleh membiarkan bata kelihatan dengan warna cirinya atau melukisnya untuk menjadikannya kelihatan berbeza dan menarik. Jika Anda memilih untuk mengecatnya, jenama cat dinding rumah terbaik untuk dipilih ialah Mowilex.

Di samping itu, Anda boleh menggunakan produk ini untuk mengecat konkrit atau dinding luar yang digilap.

Tidak perlu memikirkan kualiti jenama cat dinding terbaik ini kerana produk ini telah diuji untuk menangani cuaca ekstrem, kotoran di luar rumah, dan kelembapan yang tinggi.

Dengan cara ini, dinding rumah Anda akan tetap kelihatan menarik walaupun cat dinding rumah Anda sudah lama.

Selain itu, cat dinding luar berasaskan air ini juga mempunyai kebolehtebaran yang agak luas dan kandungan VOC yang rendah supaya cat dinding ini selamat untuk keluarga Anda.