✓ 15 Jenama Periuk Granite Terbaik Best Seller di Malaysia

Memasak sudah tentu satu keperluan yang wajib bagi setiap orang. Ini kerana memasak adalah keperluan asas untuk semua orang.

Pada masa ini terdapat banyak alat memasak yang boleh digunakan untuk membuat pelbagai makanan yang lazat, seperti periuk batu atau periuk batu granite.

Periuk yang diperbuat daripada batu granit kini menjadi sasaran suri rumah dan tukang masak rumah. Kebanyakan mereka mesti mempunyai periuk atau kuali yang diperbuat daripada batu granite sebagai koleksi peribadi atau peralatan memasak.

Oleh kerana terdapat banyak jenama yang menawarkan periuk batu granite, sudah tentu akan membuatkan Anda berasa keliru.

Jangan risau kerana dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang cadangan jenama batu granite terbaik di Malaysia.

1. Russel Taylors

periuk granite russel taylors

Cadangan pertama untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Russell Taylors. Salah satu produk yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Russell Taylors Romano Cookware 4 Piece Pots & Pans Set CWS-7.

Set periuk dan kuali yang diperbuat daripada granit daripada jenama Russell Taylors ini sememangnya ditawarkan pada harga yang agak murah dan mempunyai kualiti yang sangat baik.

Set peralatan memasak yang ditawarkan oleh Russell Taylors boleh dianggap cukup lengkap dan boleh digunakan untuk memasak pelbagai jenis masakan.

Selain itu, Anda juga boleh jadikan set peralatan memasak ini sebagai hadiah perkahwinan untuk rakan Anda.

Produk yang ditawarkan oleh Russell Taylors ini terdiri daripada 1 set periuk yang mempunyai saiz atau dimensi 28 cm dan dilengkapi dengan penutup kaca.

1 set pemanggang roti bersaiz 26 cm, 1 set kaserol berukuran 22 cm bertutup kaca, 1 set kuali bersaiz 20 cm, spatula dan sudu sup daripada kayu setiap satu.

Setiap produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh Russell Taylors ini sudah tentu boleh memberikan kepuasan memasak dengan kelebihan non stick dan pemanasan yang sangat cepat.

Produk yang ditawarkan oleh Russell Taylors mempunyai 5 lapisan aluminium tebal untuk memberikan ketahanan produk dan selamat digunakan bersama dapur gas hingga dapur elektrik.

Reka bentuk setiap set kuali dan periuk yang ditawarkan oleh jenama Russell Taylors juga mempunyai pemegang yang kukuh dan bahagian bawah kuali atau periuk juga kuat supaya tidak mudah tergelincir atau jatuh dari dapur.

2. Shogun

periuk granite shogun

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Shogun. Salah satu produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Shogun Granite Plus High Casserole with Induction (28cm x 12.5cm).

Jenama Shogun memperkenalkan periuk batu yang disalut dengan 9 lapisan coating bersama dengan seramik dan granite.

Ini sudah tentu untuk memastikan salutan non stick bukan sahaja berfungsi untuk jangka masa yang lama tetapi juga selamat digunakan untuk memasak sebarang resipi.

Saiz periuk atau kuali yang ditawarkan oleh Shogun mempunyai diameter 28 cm dan tinggi 12.5 cm. Saiz ini cukup untuk Anda yang bujang atau untuk hidangan sup yang ringkas.

Selain itu, ciri-ciri yang ditawarkan oleh periuk ini juga sangat lengkap dari penutup kuali kaca, pemegang periuk tahan panas, dan dasar periuk yang sesuai digunakan di semua jenis dapur.

Anda perlu ingat bahawa Anda dinasihatkan untuk tidak memberus periuk ini dengan menggunakan berus kasar atau berus dawai.

Waranti yang diberikan oleh jenama Shogun adalah selama 2 tahun tetapi tidak boleh diubah jika terdapat kesan calar atau melepuh akibat penggunaan yang agresif.

3. Corel-HG

periuk batu granite corel hg

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Corel-HG. Salah satu produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Corel-HG Kuali Granite 40cm.

Periuk batu yang ditawarkan jenama Corel-HG bersaiz besar dan sangat sesuai untuk memasak mee kari, rendang, soto dan pelbagai hidangan berkuah lain dalam kuantiti yang banyak.

Lebih menarik ini adalah antara kuali granit yang dijual pada harga yang berpatutan di pasaran.

Periuk yang ditawarkan oleh jenama Corel-HG telah terbukti non stick dan cepat panas kerana menggunakan lapisan coating yang diperbuat daripada die cast aluminium dan batu granit berkualiti terbaik.

Tiada lagi masalah jika tumisan hangus atau daging melekat pada permukaan periuk kerana Anda boleh mencucinya dengan mudah tanpa direndam atau menggunakan span yang kasar.

Walaupun periuk yang ditawarkan oleh jenama Corel-HG adalah tahan lasak, tapi Anda masih disyorkan untuk menggunakan sudu daripada material kayu atau silikon.

Ini sudah tentu dengan tujuan untuk mengelak daripada menggunakan peralatan yang boleh mencederakan permukaan periuk.

4. KayuHome

periuk batu granite kayuhome

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah KayuHome. Salah satu produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Periuk Batu Granite Purba KayuHome.

Periuk batu granit purba yang ditawarkan oleh KayuHome dikatakan lebih banyak menggunakan granite berbanding jenama lain. Ini menjadikan periuk batu KayuHome tahan lama dan boleh digunakan selama bertahun-tahun tanpa perlu diganti.

Lapisan granite yang digunakan dalam periuk batu KayuHome diperbuat daripada 100% batu granite premium yang dilengkapi dengan 2 lapisan di bahagian luar dan dalam periuk.

Ini sudah tentu mempunyai matlamat untuk menyediakan pengaliran haba yang baik dan permukaan kuali atau periuk yang licin dan tidak melekat.

Perkara yang paling penting ialah periuk ini juga diluluskan untuk isu keselamatan PFAO dan lulus sijil FDA. Oleh itu Anda boleh menggunakan periuk pada dapur gas dan dapur electric dengan yakin.

Satu lagi yang menarik tentang produk periuk KayuHome ialah ia mudah dicuci kerana tiada sisa makanan yang akan melekat. Anda hanya perlu membersihkannya dengan tisu atau bilas dengan air bersih sahaja!

5. Euroware

periuk batu granite euroware

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Euroware. Salah satu produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Euroware Granite Non Stick Casserole With Glass Lid By Europlus 28 cm.

Periuk granite premium daripada jenama Euroware ini mempunyai penutup kaca tahan panas. Lengkap dengan pemegang penutup dan knob yang diperbuat dari kayu yang menghalang lecuran panas.

Material periuk yang ditawarkan jenama Euroware menjadi popular kerana menggunakan sistem salutan Greblon C3 dari Jerman. Ciri lain ialah terdapat 5 lapisan batu tidak melekat bagi memastikan periuk itu tahan lama dan tidak mudah terhakis.

Selain itu, bahagian bawah periuk setebal 4.5mm ni mempunyai fungsi untuk memberikan peralihan haba yang sekata supaya makanan boleh masak dengan baik dan sedap.

Malah, salutan tidak melekat itu bukan sahaja boleh menghalang daging daripada melekat, tetapi juga mengurangkan penggunaan minyak masak.

Reka bentuk periuk batu granite dari Euroware ni sangat cantik, dilengkapi dengan penutup kaca yang memudahkan Anda boleh terus menghidang makanan yang sedap dari periuk.

Petua untuk menjadikan periuk dari Euroware tahan lebih lama ialah pastikan menggunakan api kecil hingga sederhana atau kecilkan api jika periuk sudah panas. Ini supaya lapisan salutan periuk kekal seumur hidup.

6. Dessini Italy

jenama periuk batu granite terbaik dessini italy

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Dessini. Antara produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Dessini Italy Granite Die Cast Aluminium Cookware Tool 20cm.

Mencari periuk granite bersaiz 20cm dengan reka bentuk yang comel? Anda boleh memilih periuk daripada jenama Dessini Italy. Ia tahan lama, tahan calar dan memberikan aliran haba yang baik semasa memasak.

Periuk dari Dessini ini diperbuat daripada granite dan aluminium die cast dan produk yang mempunyai salutan non stick ini tahan lama tanpa perlu risau tentang makanan akan melekat di periuk.

Periuk kaserol 20cm ini sesuai untuk digunakan dengan ketuhar atau dicuci dalam dishwasher. Sudah tentu Anda boleh melakukan dua perkara ini kerana periuk ini mempunyai reka bentuk yang selamat dan diperbuat daripada material terbaik.

7. Korkmaz

periuk batu granite korkmaz

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Korkmaz. Antara produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Korkmaz Browni Nonstick Saucepan with Glass Lid German Granite Coating 24 x 11.3cm (A2904).

Korkmaz adalah jenama yang berasal dari Turki yang menyediakan peralatan memasak dari batu granite yang selamat. Terdiri daripada granite Jerman dan salutan tidak melekat PTFE, sangat kuat daripada semua risiko calar.

Periuk ini sangat selamat digunakan kerana ia tidak mengandungi logam berat yang berbahaya seperti plumbum dan kadmium.

Apabila Anda menggunakan periuk granite, Anda pasti dapat menjimatkan gas kerana ia adalah periuk pintar untuk pemindahan haba.

Oleh itu tidak perlu menggunakan api besar ketika memasak, hanya dengan api kecil dan periuk akan panas dengan sekata. Saiz periuk adalah 24 cm dan tinggi 11.3 cm, sudah tentu ia boleh digunakan sebagai periuk pelbagai fungsi.

Apa-apa jenis sup, rebusan, tumis atau deep fry boleh dihidangkan dalam periuk ini. Reka bentuk periuk ini juga sangat cantik, sesuai untuk Anda yang ingin mengekalkan konsep dapur estetik atau berkonsepkan dapur pastel.

8. Uakeen Germany

uakeen germany

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Uakeen Germany. Antara produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Uakeen Germany 28cm Die Cast Granite Shallow Casserole Cookware Pot With Lid.

Saiz periuk batu granite yang lebar dan rendah ini sudah tentu sangat sesuai untuk memasak tumis sayur-sayuran, pasta atau hidangan dengan kuah pekat lainnya. Dengan diameter 28cm, ia cukup untuk memasak untuk 2-3 orang makan.

Lebih menarik, periuk ini turut dilengkapi penutup kaca yang memudahkan Anda untuk terus menghidangkan makanan sedap. Periuk batu granite yang dicirikan oleh bahan premium pasti memberikan pengalaman memasak yang sempurna.

Ciri-ciri lain ialah periuk ini tahan calar, tidak melekat, boleh dicuci dalam dishwasher dan yang paling best, ia tahan lama sehingga boleh menjadi periuk turun temurun.

Periuk ini juga mempunyai pemegang di kiri dan kanan periuk. Malangnya bahagian itu terdedah kepada haba panas. Oleh itu, Anda perlu berhati-hati dalam mengangkat periuk.

9. Jeetee Marble

jeetee marble

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Jeetee Marble. Antara produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Jeetee Marble Stone Non Stick Frying Pan with Lid Granite Die-cast Cooking Pan.

Periuk berdiameter 24cm ini sudah tentu wajib ada di setiap dapur kerana ia sangat praktikal untuk digunakan dan sudah sesuai untuk membuat pelbagai masakan bergoreng.

Periuk yang mempunyai 5 lapisan dengan ketebalan batu granit 4.5mm yang dapat memastikan kawalan haba terjaga dan tahan lasak.

Dengan periuk ini Anda boleh membuat pelbagai hidangan sihat dan sedap yang tidak memerlukan kuantiti minyak yang banyak. Sudah tentu periuk ni selamat daripada menggunakan bahan toksik seperti PFOA atau PTFE.

Periuk goreng Jeete mudah dibersihkan kerana kotoran boleh disapu dengan kain lembap atau air biasa. Paling penting, periuk Jeete tidak mudah berkarat dan tahan lama.

Menariknya, bahagian pemegang periuk ni diperbuat daripada kayu supaya haba tidak diserap, jadi Anda boleh memegang pemegang periuk dengan selesa.

10. iGozo

igozo

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah iGozo. Antara produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah iGOZO Gigantic Non-Stick Premium Granite Pot Set.

Material periuk ni diperbuat daripada granite Jerman yang mesra alam dan bebas daripada bahan toksik yang berbahaya.

Antara kelebihan periuk ni ialah tidak melekat yang membolehkan Anda memasak semua jenis makanan tanpa melekat pada bahagian bawah periuk.

Ini kerana periuk yang ditawarkan oleh iGozo ni diperbuat daripada teknologi salutan dari Jerman sebanyak 3 lapisan berturut-turut. Dengan ketebalan periuk 4mm, sudah tentu periuk ni boleh memberikan pemindahan haba yang sekata dan konsisten.

Satu lagi ciri menarik dari periuk iGozo ini ialah periuk ni sudah dilengkapi dengan penutup kaca dan pemegang periuk tahan haba panas.

11. Tefal

jenama periuk granite terbaik di malaysia tefal

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Tefal. Antara produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Tefal Day by Day Cookware 4 pcs Set (G143S4).

Siapa suri rumah yang tidak tahu jenama peralatan memasak Tefal ini?

Ya, Jenama Tefal ini ialah antara jenama peralatan memasak yang terkenal di Malaysia. Periuk yang ditawarkan oleh Tefal ni diperbuat dari bahan aluminium dan disalut dengan titanium.

Permukaan dalaman dan luaran periuk Tefal ni ialah non stick dan dilengkapi dengan siyarat permukaan panas.

12. Carote

periuk geranite carote

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Carote. Antara produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Carote IceCream Non Stick Stir Fry Deep Fry Pan PFOA Free Coating Cookware Sutable Indicator.

Anda perlu tahu bahawa periuk dari jenama Carote ini sangat sesuai untuk Anda yang sedang mengamalkan diet. Ini kerana Anda hanya perlu minyak yang sedikit ketika memasak dan boleh menghasilkan masakan yang sihat.

Periuk yang ditawarkan oleh jenama Carote ini mempunyai 5 lapisan bahan non stick, tetapi mempunyai proses pemanasan yang cepat dan boleh membuat masakan masak dengan cepat.

13. Dafeike

periuk atau kuali batu granite dafeike

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Dafeike. Antara produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Dafeike Non Stick Pan Granite Maifan Stone Coating With Lid Aluminium Cookware Light Weig.

Anda perlu tahu bahawa periuk dari jenama Dafeike ini diperbuat daripada material aluminium dan di salut dengan salutan marmar maifan. Oleh itu periuk ini sangat sesuai dengan masakan sihat.

Anda hanya memerlukan sedikit minyak sahaja semasa memasakan makanan. Periuk daripada jenama Dafeike pula mengeluarkan asap yang kurang dan sangat mudah untuk Anda bersihkan.

Periuk yang ditawarkan oleh jenama Dafeike sememangnya sangat mudah dan selesa digunakan kerana tidak berat dan proses memanaskan permukaannya sangat cepat.

14. Taste Plus

periuk batu granite taste plus

Cadangan seterusnya untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah Taste Plus. Antara produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah Taste Plus Motoki Swiss Ilag Diamond Non Stick Cooking Wok PFOA Free Suite All Stove.

Perkara menarik dari periuk yang ditawarkan oleh jenama Taste Plus ialah ia memperolehi Anugerah Reka Bentuk Bintang Merah tahun 2016 lalu. Periuk ni pula banyak memperolehi anugerah.

Banyaknya anugerah yang diberikan kepada periuk yang ditawarkan oleh jenama Taste Plus ini tentunya menjadi bukti bahawa produk yang ditawarkan oleh Taste Plus adalah sangat berkualiti.

15. K&I Germany

k and I germany

Cadangan terakhir untuk jenama periuk granite terbaik di Malaysia ialah K&I Germany. Antara produk peralatan memasak yang ditawarkan oleh jenama ini ialah K&I Germany Granite Premium Ceramic.

Periuk yang ditawarkan oleh jenama K&I Germany ni diperbuat daripada batu granite dan bebas PFOA & PTFE serta bahan kimia lain yang boleh membahayakan kesihatan Anda.

Banyak kelebihan yang boleh Anda rasakan ketika menggunakan periuk ini, iaitu makanan cepat masak, anti karat, lambat basi, tahan calar, kurang percikan minyak ketika memasak, tahan hakis, dan makanan tidak mudah hangit.

Periuk ini pula boleh menjadikan makanan yang Anda buat lebih sedap, lembut, dan juicy. Ini kerana periuk K&I Germany mempunyai pengaliran haba yang sangat baik dan makanan boleh masak dengan sekata.