✓ Perbezaan Aircond Inverter vs Non Inverter

Peranan AC (Air Conditioner) pada masa ini sangat penting, kerana boleh menghilangkan suhu panas yang boleh mengganggu konsentrasi.

Tahukah Anda ada 2 jenis aircond? Berdasarkan teknologi yang digunakan, Aircond terbahagi kepada 2 iaitu aircond inverter dan non inverter.

Adakah Anda tahu perbezaan antara kedua-dua aircond ini?

Okey, jangan risau dan jangan keliru kerana dalam artikel ini kami akan menerangkan secara terperinci tentang beberapa perbezaan antara aircond inverter dan non inverter.

Beza Aircond Inverter vs Non Inverter

beza aircond inverter vs non inverter

Apabila dilihat dari beberapa aspek, terdapat perbezaan antara jenis air conditioner inverter dan non inverter.

Sebelum Anda membuat keputusan untuk membeli aircond, sudah tentu Anda perlu tahu perbezaan antara air conditioner inverter dan non inverter.

Terdapat beberapa perbezaan antara aircond inverter dan non inverter, iaitu seperti berikut:

Penggunaan Kuasa Elektrik

penggunaan kuasa elektrik

Penggunaan kuasa elektrik dalam aircond inverter adalah 30% lebih cekap daripada aircond non inverter. Secara amnya, aircond inverter ini memerlukan kuasa elektrik biasa 900 Watt.

Apabila aircond dihidupkan, ia memerlukan cabutan elektrik sebanyak 75 Watt. Apabila suhu telah stabil, aircond hanya memerlukan 300 Watt kuasa elektrik.

Sementara itu, aircond non inverter memerlukan lebih banyak kuasa elektrik dengan setiap peningkatan suhu. Oleh itu, aircond inverter lebih cekap tenaga jika dibandingkan dengan aircond non inverter.

Harga

Apakah perbezaan antara AC inverter dan non inverter dari segi harga? Perbezaannya agak besar. Teknologi inverter ini adalah salah satu punca perbezaan harga.

Harga AC inverter akan jauh lebih mahal daripada AC biasa (non inverter). AC inverter boleh dua kali ganda harga AC non inverter, tetapi teknologi yang disediakan sangat baik.

Oleh itu, Anda boleh meletakkan AC inverter ini di dalam bilik yang sering dilalui oleh orang ramai.

Namun begitu, AC inverter ini juga boleh dipasang di dalam bilik tidur untuk mengelakkan penyebaran kuman dan bakteria.

Walaupun ditawarkan pada harga yang tinggi, jenis aircond inverter ini boleh menjimatkan lebih banyak kos bil elektrik berbanding aircond non inverter.

Sudah tentu, penjimatan kos bil elektrik ini boleh menggantikan perbezaan harga pembelian air conditioner inverter dengan air conditioner non inverter.

Cara Berfungsi

cara berfungsi

Perbezaan antara air condition inverter dan non inverter jelas kelihatan dalam cara berfungsi. Aircond inverter menggunakan motor kuasa elektrik AC sebagai input ke dalam bekalan kuasa DC.

Ini menjadikan kuasa kelajuan bertukar kepada output frekuensi. Frequency arus ulang-alik sangat berfaedah dalam penggunaan kuasa elektrik.

Jadi, penggunaan kuasa elektrik akan kekal walaupun suhu turun naik kerana compressor tidak berhenti berfungsi.

Berbeza dengan aircond non inverter, cara ia berfungsi ialah on off. Iaitu, compressor akan berhenti berfungsi sebaik sahaja keperluan suhu yang dikehendaki dipenuhi.

Apabila menurunkan atau meningkatkan suhu, compressor akan dimulakan semula. Akibatnya, setiap tarikan elektrik memerlukan tenaga yang tinggi.

Air conditioner non inverter sememangnya menyejuk dengan cepat, tetapi lebih membazirkan elektrik. Berbeza dengan aircond inverter yang mampu memberikan suhu yang selesa dan sejuk lebih lama.

Tahap Kebisingan

tahap kebisingan

Cara kerja yang berbeza ini juga memberi kesan kepada pencemaran yang dihasilkan oleh aircond. Kemudian apakah perbezaan antara aircond inverter dan non inverter dari sudut pandangan mesra alam?

Aircond inverter lebih mesra alam. Compressor yang tidak On Off menjadikan bunyi yang dihasilkan oleh aircond jenis ini kurang bising daripada aircond standard.

Setiap kali compressor dihidupkan, bunyi akan timbul dari unit luar. Lebih-lebih lagi, aircond yang sudah tua akan menjadi lebih bising apabila dihidupkan.

Selain itu, air condition inverter mempunyai sensor yang mengawal kelajuan compressor supaya tidak begitu bising. Putaran boleh ditetapkan lebih perlahan atau lebih cepat.

Aircond inverter menggunakan Freon R410A atau R32, manakala AC biasa menggunakan Freon R22. Kemudian apakah perbezaan antara AC inverter dengan non inverter dari segi freon?

Freon R22 mampu merosakkan lapisan ozon, manakala freon R410A atau R32 tidak. Aircond inverter mempunyai Freon yang kurang mencemarkan dan mempunyai indeks sejuk yang lebih tinggi.

Maintenance

maintenance ac

Perbezaan antara aircond inverter dan non inverter adalah sangat berbeza dari segi penyelenggaraan. Kos penyelenggaraan AC inverter jauh lebih mahal. Ini kerana penggunaan freon AC inverter bukanlah murah.

Faktor lain boleh dilihat daripada penggunaan paip AC inverter yang lebih besar daripada aircond biasa.

Walaupun begitu, suhu sejuk AC inverter boleh bertahan lebih lama dan stabil. Kami mengesyorkan agar Anda mencuci dan menservis AC setiap 3 bulan.

Basuh AC diperlukan untuk membersihkan bahagian penapis, penyejat atau kipas AC. Pastikan Anda memeriksa freon dengan kerap.

Sebabnya, freon yang kehabisan atau bocor boleh memberi kesan kepada kesihatan penghuni rumah yang menyedutnya.

Ketahanan

ketahanan

Dari segi ketahanan, AC inverter lebih tahan lasak dan berdaya tahan. Ini kerana RPM berkurangan apabila AC dihidupkan. Compressor tidak terlalu dipaksa kerana ia mempunyai sistem kerja kawalan kelajuan.

Sementara itu, aircond biasanya bergantung pada sistem On Off. Compressor akan dimatikan dan dihidupkan dengan tempoh yang kadangkala singkat.

Akibatnya, compressor bekerja lebih keras apabila dihidupkan. Bukan itu sahaja, tenaga untuk memacu compressor juga lebih banyak.

AC inverter mempunyai harga dan penyelenggaraan yang lebih mahal daripada AC standard. Namun, harga ini setanding dengan ciri yang ditawarkannya. AC inverter jauh lebih mesra alam.

Jadual Perbezaan Aircond Inverter vs Non Inverter

jadual perbezaan aircond inverter vs non inverter

Terdapat beberapa perbezaan antara air conditioner inverter dan non inverter, iaitu seperti berikut:

Aircond InverterAircond Non Inverter
HargaLebih mahalLebih murah
MaintenanceLebih mahalLebih murah
Penggunaan ElektrikLebih cekapLebih membazir
Tahap KebisinganTak bisingBising
Tahap SejukLebih selesaCepat sejuk
KetahananLebih baikKurang baik