✓ 15+ Hadiah Hari Jadi Untuk Wanita Terbaik

Hari lahir ialah detik di mana seseorang meraikan peristiwa semakin tua.

Kebanyakan orang menganggap hari jadi sebagai detik istimewa dalam hidup mereka, dan sudah tentu pada hari lahir semua orang mengharapkan yang terbaik berlaku kepada mereka apabila mereka semakin tua.

Selain mendoakan agar dipanjangkan umur, dan diberikan kemajuan serta kejayaan dalam hidup, hari lahir juga sinonim dengan hadiah hari jadi.

Memberi hadiah hari jadi kepada rakan atau orang terdekat atau pacar adalah ekspresi kasih sayang dan cinta Anda terhadap orang yang merayakan hari jadi itu.

Menerusi pemberian hadiah ini, secara tidak langsung Anda akan membuatkan orang yang birthday itu berasa istimewa dan sudah pasti ia akan menimbulkan kesan istimewa buatnya.

Adakah Anda sering keliru tentang hadiah apa yang hendak diberikan apabila kawan baik atau orang terdekat Anda sedang birthday?

Sudah tentu Anda ingin melihat kawan baik atau orang terdekat Anda yang pada hari lahirnya tersenyum gembira, bukan apabila dia menerima hadiah daripada Anda?

Namun, sebelum memilih hadiah hari jadi, Anda tentunya juga perlu memikirkan tentang hubungan Anda dengan orang yang akan Anda berikan hadiah itu.

Adakah orang itu kawan Anda? Atau adakah orang itu rakan sekerja Anda? Kemudian, fikirkan berapa umurnya. Kerana ini juga akan mempengaruhi julat harga hadiah yang akan Anda berikan nanti.

Di sini kami akan memberikan idea hadiah hari jadi untuk teman atau pacar wanita. Jom semak artikel ni!

1. Lilin Aromaterapi

lilin aromaterapi

Kadang-kadang memilih hadiah hari jadi untuk rakan atau pacar perempuan lebih sukar kerana mereka biasanya mempunyai hampir semua perkara yang mereka suka.

Oleh itu, mungkin Anda boleh cuba memberinya lilin aromaterapi.

Hadiah hari jadi dalam bentuk lilin aromaterapi sebenarnya cukup unik dan menarik untuk dijadikan hadiah hari jadi.

Dan termasuk dalam pemilihan hadiah hari jadi yang sangat berguna dan disukai terutama oleh kaum wanita.

Kenapa begitu? Kerana selain wangi, aroma lilin aromaterapi juga dapat membantu teman wanita Anda berasa tenang dan santai.

Jika Anda sedang mencari hadiah hari jadi yang murah untuk teman, memilih lilin aromaterapi adalah jawapan yang cukup cemerlang.

2. Stokin Pastel

hadiah hari jadi untuk teman wanita stokin pastel

Stokin adalah salah satu barang yang pasti diperlukan oleh semua orang baik lelaki mahupun perempuan. Walau bagaimanapun, kebanyakan wanita lebih suka sesuatu yang comel dan menarik.

Stokin dengan warna pastel boleh menjadi alternatif jika Anda mencari hadiah hari jadi untuk rakan atau pacar wanita yang ringkas dan tidak terlalu mahal tetapi masih berguna.

Biasanya stokin berwarna pastel mempunyai rekaan dengan motif comel, dijamin rakan-rakan wanita atau pacar Anda akan cukup gembira memakainya.

Materialnya lembut, sangat selesa dipakai, dan boleh digabungkan dengan pelbagai jenis kasut. Pilihan tepat untuk hadiah hari jadi untuk rakan-rakan Anda yang masih bersekolah atau kolej!

3. Parfum

hadiah hari jadi untuk pacar wanita parfum

Hadiah lain yang pasti disukai ramai wanita seterusnya ialah minyak wangi. Minyak wangi tidak pernah hilang dari barisan barangan yang wajib dimiliki oleh seorang wanita.

Dengan memakai minyak wangi, kebiasaannya keyakinan wanita akan meningkat.

Jika teman atau pacar wanita Anda mempunyai hobi mengumpul parfum, Anda harus mengetahui dahulu parfum apa yang dia suka dan jenama parfum apa yang tidak dimilikinya.

Supaya nanti Anda boleh memberikan hadiah hari jadi berupa minyak wangi yang dapat melengkapkan koleksinya.

4. Tempat Set Make Up

hadiah hari jadi wanita tempat set make up

Selain reka bentuknya yang minimalis, memilih untuk memberikan tempat set make up yang diperbuat daripada kayu jati adalah salah satu idea hadiah hari jadi buatan tangan yang unik.

Anda boleh memilih hadiah hari jadi untuk sahabat baik Anda daripada 3 jenis tempat set make up. Iaitu saiz kecil yang sesuai untuk mereka yang tidak mempunyai peralatan make up yang banyak.

Saiz medium yang berfungsi untuk meletakkan telefon pintar, atau tempat set make up besar dua tingkat boleh memuatkan lebih banyak peralatan make up.

5. Face Sketch

face sketch

Kejutan yang indah untuk kawan baik atau pacar wanita Anda, jika Anda diam-diam melukis lakaran wajah kawan baik atau pacar wanita Anda.

Pasti dia akan sangat gembira kerana Anda seorang yang special. Hadiah ini akan menjadi sangat bermakna jika Anda memberikannya kepada teman atau pacar wanita Anda.

Jika Anda tidak dapat melakar wajah kawan atau pacar baik Anda, Anda boleh memesannya di penyedia perkhidmatan lakaran wajah yang agak mudah didapati.

Tidak salah dengan karya asal Anda, yang pastinya niat ikhlas Anda sebagai hadiah untuk teman baik atau pacar Anda akan bermakna dalam hidup mereka.

6. WPAP Art

wpap art

Baru-baru ini, trend istilah WPAP (Wedha’s Pop Art Portrait) atau sekumpulan seni ilustrasi potret wajah yang merentasi geometri dengan kombinasi warna istimewa.

Reka bentuk potret yang baik memang dibuat menggunakan vektor.

Selain WPAP, seni ilustrasi wajah juga menggunakan vektor biasa, hasilnya pun bagus juga tau. Muka seseorang boleh dibuat seperti kartun.

Potret wajah seperti ini bagus untuk hadiah hari jadi teman atau pacar wanita Anda. Walaupun agak ramai yang menjadikan WPAP ini sebagai hadiah hari jadi, itu tidak bermakna ia tidak unik, kan?

7. Clutch

clutch atau dompet unik

Memberi dompet sebagai hadiah hari jadi bukanlah idea baru lagi.

Walau bagaimanapun, Anda perlu tahu bahawa dompet yang sesuai untuk hadiah hari jadi rakan atau pacar perempuan adalah dompet unik dan etnik dalam bentuk clutch.

Kaum wanita tentunya sangat menyukai dompet yang besar dan panjang ini dengan motif yang comel dan etnik.

Pilihan model labuh dipilih supaya nanti kawan baik atau pacar Anda boleh menyimpan lebih banyak barang.

Kerana sesetengah wanita memang lebih gemar menggunakan dompet panjang dan memasukkannya ke dalam beg ketika melancong.

8. Pot dan Cactus Mini

pot dan cactus mini

Hadiah unik seterusnya ialah kraf tembikar dalam bentuk pasu bunga mini. Periuk tembikar ini mengandungi pokok kaktus hiasan mini yang unik.

Biasanya tanaman kaktus hiasan ni digunakan untuk tanaman hiasan di dalam rumah dan diletakkan di atas meja kerja atau di atas meja ruang tamu.

Tanaman kaktus hiasan mini ini agak tahan untuk tinggal di dalam bilik rumah, tetapi kelemahannya ialah kaktus hiasan mini adalah tumbuhan hiasan hidup yang pasti akan layu dan mati.

Well, tapi tak apa, boleh cuba, mana tahu kawan atau pacar wanita Anda suka malah ada minat untuk memupuknya.

9. Scarf

scarf

Jika kawan baik atau pacar wanita Anda memakai hijab, mungkin Anda boleh memberikan scarf dengan motif cerah sebagai idea hadiah hari jadi.

Walaupun kebanyakan hijaber sudah mempunyai scarf bermotif cerah, menambah koleksi scarf motif tetap menggembirakan mereka.

Pilih scarf dengan corak terhad untuk menjadikannya kelihatan lebih eksklusif, seperti selendang daripada ilustrator Malaysia.

10. Jam Tangan Kayu

jam tangan kayu

Jam tangan kayu ialah salah satu jenis aksesori yang unik dan jarang ditemui.

Jam tangan unik ini sangat special jika Anda memberikannya kepada teman atau pacar wanita Anda sebagai hadiah hari jadi maka dia akan sentiasa menyimpannya.

Pada dasarnya, jika Anda memberikan jam tangan kayu sebagai hadiah kepada rakan atau pacar Anda, mereka sentiasa akan mengingati Anda juga secara automatik.

Jam tangan ini juga akan sangat berguna kerana mereka sentiasa boleh memakainya setiap hari untuk menemani semua aktiviti.

11. Lampu Hiasan Unik

lampu hiasan unik

Lampu hiasan ini sesuai dijadikan hadiah unik untuk rakan atau pacar wanita Anda yang rajin dan tekun belajar, Anda akan sentiasa diingati oleh rakan atau pacar Anda sebagai orang yang special.

Setiap kali rakan Anda berada di meja kegemarannya, dia akan sentiasa mengingati Anda.

Lampu hiasan boleh dijadikan sebagai hadiah hari jadi untuk kawan atau pacar perempuan, kerana mengikut fungsinya, ia adalah untuk teman belajar atau sebagai hiasan meja yang unik.

12. Flash Disk Kayu Unik

flash disk kayu unik

Sekarang ini era digital, semua data dalam bentuk dokumen arkib, muzik dan gambar kenangan dalam bentuk data digital.

Juga kini data digital telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan orang ramai hari ini.

Rakan atau pacar Anda yang kelihatan sedang berhubung dengan komputer atau membawa tugasan sekolah dalam bentuk data digital.

Memberinya hadiah hari jadi unik dalam bentuk flash disk dijamin sangat menggembirakan rakan atau pacar wanita Anda

Flash disk boleh menjadi sangat berguna jika Anda memberikannya sebagai hadiah hari jadi kepada kawan baik atau pacar Anda.

Flash disk unik ini diperbuat daripada kayu, sesuai digunakan sebagai hadiah unik untuk rakan lelaki dan perempuan.

13. Hiasan Dinding

hiasan dinding

Kata-kata yang indah akan lebih terkesan apabila ditulis dan diabadikan dalam bingkai.

Bagi teman wanita Anda yang meminati seni, hadiah hari lahir berupa hiasan dinding (frame) yang mengandungi kata-kata yang bermakna akan membuatkan teman Anda berasa tidak dapat dilupakan.

Berikan kejutan hadiah hari jadi yang indah ini pada hari lahirnya, ucapkan doa dan ucapan selamat untuk kawan baik Anda, semoga hubungan silaturahim antara Anda dan kawan baik Anda akan lebih erat.

Bingkai ucapan hari jadi sesuai untuk rakan perempuan dan lelaki.

14. Silhouette Photo

silhouette photo

Imej siluet ialah sesuatu yang unik yang boleh Anda berikan kepada rakan baik atau pacar wanita Anda sebagai hadiah hari jadi.

Sebagai perhubungan yang baik, dia akan menyimpan hadiah Anda dan mempamerkannya di dinding rumahnya.

Setiap kali kawan Anda melihat hadiah yang Anda berikan, dia akan sentiasa mengingati Anda, semoga hubungan Anda dengan kawan baik atau pacar wanita Anda akan dikekalkan dan perkara lain akan menjadi lebih baik.

Hadiah siluet ini bagus untuk Anda berikan sebagai hadiah hari jadi untuk rakan lelaki dan perempuan Anda.

15. Hiasan Kayu Danbo

hiasan kayu danbo

Danbo kayu adalah perhiasan yang unik dan comel, biasanya diperbuat daripada kayu lembut seperti mahogani dan pain.

Kraf Danbo yang comel ini sangat bagus untuk dijadikan hadiah hari jadi untuk teman atau pacar wanita Anda, kerana wanita kadangkala lebih mementingkan kecomelan berbanding perkara lain.

Untuk mendapatkan pernak-pernik Danbo ini, Anda boleh membelinya di pernak-pernik Danbo, yang boleh didapati secara meluas di kedai-kedai pasaran online Malaysia.

Biasanya Anda boleh memesan tawaran istimewa dengan menambah teks atau mesej yang terkandung dalam Danbo yang Anda pesan. Anda boleh mencuba hadiah ini.

16. Cawan / Mug Comel

cawan atau mug comel

Hadiah hari jadi untuk rakan atau pacar wanita seterusnya ialah cawan. Biasanya wanita suka minum teh atau kopi, kini cawan (mug) berhias ini sesuai untuk dijadikan hadiah hari jadi untuk rakan wanita.

Dijamin, pasti dia akan gembira dengan pemberian Anda, dengan itu setiap kali dia minum teh bersama cawan yang Anda berikan, dia akan meringankan bahawa Anda adalah kawan baik untuknya.

Menarik bukan hadiah cawan hiasan comel ni untuk hadiah hari jadi kawan baik Anda.