17 Cadangan Kasut Badminton Perempuan & Lelaki Terbaik

Kasut badminton memainkan peranan penting dalam prestasi seorang lelaki & perempuan terbaik dalam sukan ini.

Kasut yang sesuai tidak hanya meningkatkan keselesaan pemain tetapi juga mempengaruhi pergerakan dan kecekapannya di atas gelanggang.

Seorang lelaki & perempuan terbaik dalam badminton memerlukan kasut yang memberikan sokongan kaki yang baik, serta teknologi penyerapan hentakan untuk mengurangkan impak semasa bergerak.

Rekaan kasut yang ringan dan fleksibel juga membolehkan pemain bergerak dengan pantas dan mudah.

Selain daripada itu, kelulusan serta rekaan tapak kasut juga turut memberi kesan kepada cengkaman dan daya cengkaman pemain terhadap gelanggang.

Tapak yang direka khas untuk permukaan gelanggang badminton membantu pemain bergerak lancar dan mengawal pergerakan dengan lebih baik.

Berikut ialah cadangan kasut badminton perempuan dan lelaki terbaik.

1. Yonex Badminton Shoes Tokyo Tru-Cushion

kasut badminton perempuan & lelaki yonex badminton shoes tokyo tru-cushion

Dengan bayaran yang kurang daripada RM200, anda kini berpeluang memiliki sepasang kasut badminton Yonex Tokyo Tru-Cusion yang luar biasa ini.

Anda tidak perlu risau tentang keselesaan pemakaian, kerana ia telah direka khas untuk memberikan keselesaan maksimum semasa bermain di gelanggang badminton.

Kasut ini boleh didapati dalam pelbagai saiz, bermula dari UK6.5 sehingga UK11. Oleh itu, tiada perlu risau jika anda mempunyai kaki yang lebih lebar, kerana ia sesuai untuk pelbagai jenis saiz kaki.

2. FELET Badminton Shoes Ultra Boost Ranger Boost

kasut badminton perempuan & lelaki felet badminton shoes ultra boost ranger boost

Kasut badminton yang hebat ini mampu menguasai permukaan gelanggang badminton dengan cengkaman yang luar biasa berkat rekaan tapak kasut yang tahan gelincir.

Ciri-Ciri Unggul

Anda tidak perlu risau ketika melakukan lompatan tinggi untuk menjalankan pukulan smash dalam permainan bulu tangkis, kerana risiko tergelincir dapat diabaikan.

Harga untuk kasut bermerek Felet ini tetap terjangkau. Selain itu, struktur yang elastis menjadikan penggunaan kasut ini sangat selesa ketika digunakan dalam sesi berolahraga.

Pelbagai pilihan saiz ditawarkan mulai dari 38 hingga 46.

Reka bentuk ini juga dilengkapi dengan banyak bahan mesh untuk mengurangkan panas di bahagian dalam kasut, membolehkan kaki untuk bernafas dengan baik dan menghindari rasa tidak selesa.

Ulasan Pengguna

“Kesan kasut yang pintar, ringan, dan kenyamanan penggunaan yang luar biasa. Tapaknya memberikan prestasi yang luar biasa semasa berlari.

Saya sangat mengesyorkannya, terutamanya untuk mereka yang baru memulakan perjalanan dalam dunia sukan bulu tangkis.”

3. Yonex Power Cushion 88 Badminton Shoe

kasut badminton perempuan & lelaki yonex power cushion 88 badminton shoe

Kasut Badminton Yonex Power Cushion 88 menggunakan teknologi Power Cushion yang sama untuk mengurangkan tekanan pada lutut dan pergelangan kaki.

Namun, terdapat perubahan signifikan pada mekanisme penyelubungan kasut ini.

Kasut ini direka khas supaya sepadan dengan sempurna pada kaki Anda tanpa perlu repot-repot mengikat tali kasut, kerana tali tradisional telah digantikan dengan tali dawai yang boleh diatur menggunakan pengaturan dial.

Corak cengkaman pada tapak kasut ini telah diperbaharui, menghasilkan sole Radial Blade yang baharu.

Berat kasut ini diedarkan secara merata, dan daya cengkamannya ditingkatkan sebanyak 3% melalui reka bentuk corak “windmil” yang menggabungkan kawasan-kawasan dengan lekuk-lekuk yang kecil namun mencolok.

SpesifikasiJenama: Yonex
Jantina: Uniseks
Warna: Hitam / Merah, Turquoise / Biru
KelebihanTali dawai
Kusyen kuasa
Teknologi BOA
HargaRM 569.90

4. GATTI Badminton Shoes Kosmo Black Gold

kasut badminton perempuan & lelaki gatti badminton shoes kosmo black gold

Kasut jenama Gatti ini menawarkan harga yang lebih mampu dibandingkan dengan jenama-jenama kasut badminton lain yang ada di pasaran.

Ini adalah pilihan yang sesuai untuk mereka yang mempunyai bajet yang terhad tetapi masih ingin bermain di gelanggang badminton, sama ada di dalam atau luar ruangan.

Dengan warna hitam-emasnya, kasut ini menonjol dengan penampilan yang bersih walaupun digunakan dalam permainan yang sengit.

Ia boleh didapati dalam pelbagai saiz, mulai dari UK6 hingga UK11, menjadikannya sesuai untuk semua golongan, baik lelaki mahupun wanita.

5. Yonex Power Cushion Aerus Z Ladies Badminton Shoes

kasut badminton perempuan & lelaki yonex power cushion aerus z ladies badminton shoes

Kasut badminton istimewa untuk wanita daripada jenama Yonex ini menyediakan pelbagai variasi saiz untuk pemain-pemain badminton, bermula dari UK4.5 hingga UK7.

Tapak kasut diperbuat daripada bahan getah yang mencegah risiko tergelincir dengan mudah semasa bermain.

Sebaliknya, midsole dan uppersole kasut direka dengan menggunakan Synthetic Resin dan Synthetic Fiber.

Tambahan pula, fabrik Double Raschel Mesh di dalamnya memastikan sirkulasi udara yang mencukupi untuk kaki Anda, mengelakkan bau yang tidak enak walaupun dalam keadaan berkeringat.

6. Asics Gel Rocket 9 Badminton Shoes

kasut badminton perempuan & lelaki asics gel rocket 9 badminton shoes

Asics Gel Rocket 9 telah diperkayakan dengan lapisan kulit sintetik yang meningkatkan sokongan bagi bahagian depan kaki, memberikan keyakinan kepada pemain untuk melaksanakan gerakan “cutback” dengan mantap.

Kasut Gel-Rocket 9 Court daripada Asics menggabungkan teknologi Gel yang terkenal daripada ASICS dengan kusyen yang luar biasa, membolehkan pergerakan yang bebas tanpa gangguan di seluruh gelanggang.

Sistem Trusstic yang terletak di bahagian tengah tapak kasut membantu menjaga keseimbangan kaki semasa berhenti secara tiba-tiba dan meringankan pergerakan keseluruhan.

Ini merupakan ciri yang luar biasa yang akan memberikan manfaat yang besar dalam situasi persaingan sengit dalam olahraga badminton.

SpesifikasiJantina: Lelaki
Warna: Hitam & Putih
KelebihanTeknologi AMP Pintar
Lampu latar putih
Cap jari
HargaRM 279.00

7. Asics Gel-Rocket 10 Badminton Shoe

kasut badminton perempuan & lelaki asics gel-rocket 10 badminton shoe

Kasut Badminton ASICS Gel-Rocket 10 mempunyai bahagian atas berjenama mesh yang membolehkan pernafasan kaki dan teknologi Sistem Trusstic untuk mengurangkan berat keseluruhan kasut sambil mengekalkan kestabilan yang optimum.

Kasut ini turut dilengkapi dengan pelindung tumit untuk memudahkan proses mendarat.

Tambahan pula, corak kelenturan pada tapak luar bertujuan untuk merangsang kelenturan kaki agar pemakai dapat membuat pusingan dengan tajam tanpa mengalami sebarang kegelinciran.

Kestabilan kasut ini juga telah ditingkatkan dengan rekabentuk tapak luar yang melilit serta sistem ‘outrigger’ yang berfungsi sebagai sokongan, menjadikan pergerakan dari sisi ke sisi lebih lancar dan proses mendarat lebih cekap.

8. FELET The Latest Galaxy Boost Badminton Shoes

kasut badminton perempuan & lelaki felet the latest galaxy boost badminton shoes

Sekiranya anggaran kewangan mengizinkan, mengapa tidak memilih kasut badminton berkualiti tinggi dari jenama FELET.

Bagian tapak dalam kasut ini dilengkapi dengan lapisan kusyen yang akan memberikan keselesaan kepada pemakai semasa bergerak di gelanggang badminton.

Yang menarik, terdapat 6 pilihan warna kasut termasuk biru/oranye, biru/merah, merah/hitam, dan hitam/kuning.

Bukan hanya itu, terdapat pelbagai saiz kasut yang tersedia, bermula dari saiz UK 6 hingga UK 8.

Kerana kasut ini adalah jenis uniseks, ia sesuai dipakai oleh wanita dan lelaki tanpa sebarang masalah.

9. Victor Badminton Shoe

kasut badminton perempuan & lelaki victor badminton shoe

Kasut badminton dari jenama Victor sangat terkenal dalam arena badminton. Kasut ini diperbuat daripada bahan yang kukuh yang memastikan fleksibiliti dipertahankan, dan ia juga memiliki tapak yang stabil serta padat.

Tapak luar kasut Victor model A922 menggunakan getah VSR. Pada waktu yang sama, tapak bahagian tengah gabungan dari EVA, ENERGYMAX 3.0, dan Carbon Power.

Seperti yang telah disebutkan sebelum ini, kasut sukan ini dilengkapi dengan bahagian atas DIGITKNIT yang mengandungi kulit PU yang tahan lama bagi memberikan sokongan tambahan.

10. LI-NING Badminton Shoes ULTRA II / ULTRA POWER

kasut badminton perempuan & lelaki li-ning badminton shoes ultra ii ultra power

Kasut badminton daripada jenama LI-NING ini menyajikan lapisan kusyen dalam kasut yang mempunyai keupayaan maksimum menyerap hentakan dan pulih dari tekanan dengan cepat.

Dengan ciri ini, kaki anda tidak akan mudah mengalami kesakitan atau kekejangan akibat lompatan mendadak semasa bermain badminton kelak.

Selain itu, kasut ini turut dilengkapi dengan sistem Solid yang membolehkan anda mengubahsuai ketegangan bahagian atas kasut, termasuk kawasan jari kaki dan lengkungan kaki.

Ini memungkinkan pemakai untuk menyesuaikan sokongan sesuai dengan keperluan mereka, dan pada masa yang sama meningkatkan kesesuaian dan keselesaan.

Bahan yang digunakan untuk bahagian atas kasut adalah TPU dan Mesh yang tinggi pada kawasan jari kaki bahagian atas, melebihi 10 kali ganda daripada bahan biasa.

11. Apacs Badminton Shoes

kasut badminton perempuan & lelaki apacs badminton shoes

Suka beriadah setiap petang dengan bermain badminton? Anda patut mempertimbangkan untuk memiliki kasut badminton terunggul daripada Apacs.

Hal ini disebabkan bahagian Top-Cap kasut ini direka menggunakan Microfibre untuk memberikan keselesaan dan daya tahan kepada kaki anda.

Selain itu, kasut ini juga dilengkapi dengan lapisan kusyen anti-slip di dalam bahagian pelapik.

Dengan ini, tapak kaki anda akan tetap selesa dan stabil semasa bermain badminton.

Lebih daripada itu, kasut ini juga mempunyai keupayaan menyerap hentakan dengan baik, dan yang paling menarik, terdapat pelbagai pilihan saiz kasut yang boleh dipilih.

12. Line7 L7 CS-2146 Court Shoe/Badminton Shoes

kasut badminton perempuan & lelaki line7 l7 cs-2146 court shoe badminton shoes

Kasut dari jenama Line7 ini dirancang khusus untuk penggunaan semasa bermain sukan dalam gelanggang seperti latihan badminton.

Ia sesuai juga sebagai kasut sukan harian kerana ringan dan memberikan keselesaan maksimum kepada pemakainya.

Anda pasti akan bersedia untuk menjadi juara dalam kejohanan badminton dengan sokongan dari kasut ini.

Kasut ini diperbuat daripada bahan TPR yang juga menawarkan ketahanan daripada calar dan kerosakan.

13. Li-Ning Halberd II Lite Badminton Shoes

kasut badminton perempuan & lelaki li-ning halberd ii lite badminton shoe

Pengasas bekas gimnasium Olimpik, Li-Ning, telah melancarkan perniagaan dengan nama yang sama dan telah berkembang menjadi pemain utama dalam arena badminton global.

Kusyen Li-Ning Cloud yang berketulan membentuk bahagian tengah tapak kaki untuk memberikan keselesaan yang maksimum, bahkan dalam perlawanan yang berpanjangan.

Pada masa yang sama, kombinasi rekaan mesh dan kulit pada bahagian atas membantu meningkatkan sirkulasi udara.

Model Halber II Lite, hadir dalam pelbagai pilihan warna yang modis, memberikan saingan yang hebat untuk menjadi kasut badminton terunggul di Malaysia.

14. LI-NING Cloud Ace X3 Badminton Shoes

kasut badminton perempuan & lelaki li-ning cloud ace x3 badminton shoe

Cloud Ace X3 tampil dengan semua elemen penting yang diperlukan dalam kasut badminton yang berkualiti.

Rekaan tapak bawah yang bergetah untuk cengkaman optimum, bahagian atas TPU dengan jaring untuk sirkulasi udara yang baik, dan kemampuan menyerap hentakan yang efektif akan memberikan keselesaan kepada kaki anda.

Tambahan pula, kasut ini sangat ringan, memungkinkan langkah dan pemecutan yang pantas.

Selain itu, bahan tahan calar digunakan untuk membentuk ‘toebox’, mencipta bahagian luar yang lebih kukuh dan tahan, sambil mengurangkan risiko kerosakan dan koyak.

15. Asics Badminton Indoor Court Shoes Gel Rocket 10

kasut badminton perempuan & lelaki asics badminton indoor court shoes gel rocket 10

Bagi mereka yang kerap bermain badminton sebagai aktiviti rekreasi petang, adalah penting untuk memiliki kasut khusus badminton daripada jenama Asics.

Beberapa pilihan warna kasut termasuklah biru dan putih, memudahkan untuk dipadankan dengan warna pakaian sukan anda.

Selain itu, kasut ini juga disediakan dalam pelbagai saiz, dari saiz US8 hingga US11. Jadi, sesiapa yang mempunyai saiz kaki yang besar juga boleh memakainya tanpa sebarang masalah.

16. Kawasaki Crossing Badminton Shoe K-CY -White & Black/Black & Purple

kasut badminton perempuan & lelaki kawasaki crossing badminton shoe k-cy -white & black black & purple

Yang menarik mengenai kasut badminton Kawasaki ini ialah ia sesuai untuk kedua-dua lelaki dan perempuan.

Ia diperbuat menggunakan bahan Mikrofiber yang tahan terhadap kerosakan akibat penggunaan.

Manakala bahagian atas kasut diperbuat daripada rekaan mesh yang membolehkan kaki anda bernafas dan tidak berpeluh.

Lebih menarik lagi, tapak kasut badminton ini mempunyai cengkaman yang kuat, membolehkan anda bermain di gelanggang tanpa sebarang gangguan.

17. Yonex Akayu Badminton Shoe

kasut badminton perempuan & lelaki yonex akayu badminton shoe

Jika anda ingin mencari kasut badminton Yonex yang sesuai dengan bajet anda, Yonex Akayu adalah pilihan yang boleh diandalkan.

Kasut ini hadir dalam warna biru yang cerah dengan sentuhan aksen ungu, serta menawarkan keupayaan penyerapan hentakan yang maksimum dan pulihannya yang cepat.

Rekaan tapak tunggal berbahan ‘gum’ pada bahagian bawah membolehkan anda melalui gelanggang dengan lancar.

SpesifikasiJantina: Uniseks
Warna: Merah Hitam, Biru Hitam, Limau Hitam, Emas Tentera Laut, Turquoise
KelebihanMantap
Rakus
Pelbagai saiz
HargaRM 149.90