✓ 10+ Jenama TV Terbaik & Berkualiti di Malaysia & di Dunia

Memilih jenama TV terbaik adalah pilihan yang tepat, bukan sahaja kerana faktor tahan lama dan menjimatkan. Namun, TV LED kini turut hadir dengan pelbagai kelebihan dan ciri berbeza mengikut zaman.

Seperti kontras yang lebih baik, teknologi pengurangan hingar, HDMI, USB, WIFI dan smart TV yang boleh disambungkan dengan mudah ke pelbagai peranti smartphone.

Di Malaysia terdapat banyak jenama yang menawarkan produk TV dengan spesifikasi dan harga yang berbeza, sudah tentu ini akan membuatkan Anda keliru untuk memilih yang mana satu yang terbaik.

Okey, jangan risau kerana dalam artikel ini, kami akan menerangkan sepenuhnya tentang beberapa cadangan untuk jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia.

1. Sony

tv led sony

Cadangan jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia yang pertama ialah Sony. Jenama elektronik ini berasal dari Jepun yang telah terbukti menawarkan produk yang sangat berkualiti termasuk TV.

TV yang ditawarkan oleh Sony mempunyai spesifikasi dan ciri yang tidak kurang menarik daripada pesaingnya. Anda boleh menikmati kualiti gambar yang jelas dan menakjubkan dengan menonton skrin rata pada TV jenama Sony.

Jika suatu hari rakan datang ke rumah Anda, Anda boleh menjemput mereka menonton filem dalam format Blu-ray dengan TV berkualiti daripada Sony.

Atau Anda juga boleh menjemputnya bermain permainan dengan paparan yang lebih nyata dalam Full HD. Gambar jelas yang dipaparkan oleh TV LED Sony disokong oleh ClearAudio+.

Dengan ciri ClearAudio+, bunyi yang keluar dari televisyen akan terasa seperti berputar dan menghampiri Anda dari semua arah.

Audio boleh dalam bentuk muzik, dialog atau kesan bunyi dengan kualiti bunyi yang kedengaran lebih jelas dan berasingan antara satu sama lain.

Beberapa varian jenama TV LED Sony yang cukup terkenal dan memegang ciri ini termasuk TV LED Sony R550C, W700C dan W800B Series dengan Skrin Full HD.

2. Xiaomi

xiaomi mi led tv 4a smart tv

Cadangan jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia seterusnya ialah Xiaomi. Sememangnya di Malaysia Xiaomi bukan sahaja dikenali sebagai jenama smartphone terbaik tetapi juga sebagai jenama elektronik terbaik.

Produk TV terkenal dari Xiaomi ialah Mi TV. Membawa konsep smart TV, saiz Mi TV agak pelbagai iaitu dari 32 inci hingga 55 inci dan harganya juga berbeza-beza.

Salah satu produk Mi TV yang boleh Anda cuba ialah Xiaomi Mi LED TV 4A berasaskan Android dengan CPU 64-quad core, RAM 16GB, storan dalaman 8 GB dan UI PatchWall.

Xiaomi Mi LED TV 4A juga menyokong sepenuhnya resolusi HD, malah menyokong Google Assistant untuk alat kawalan jauh.

3. Samsung

samsung 4k udh 7 siri smart 55 inch led tv

Cadangan jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia seterusnya ialah Samsung. Dikenali sebagai penguasa pasaran smartphone berkualiti, ia tidak membuatkan Samsung berasa puas.

Syarikat yang telah mengedarkan berpuluh juta produknya ke seluruh dunia ini, juga telah melancarkan TV LED yang boleh memanjakan mata Anda dengan palet berkapasiti satu bilion warna.

Laut biru yang jernih terbentang hingga ke warna matahari terbenam, semua warna boleh diungkapkan dengan terperinci berkat ciri Quantum Dot Displaynya.

Untuk Smart TV LED daripada Samsung, Anda boleh mengakses permainan, filem dan banyak lagi dengan hanya satu alat kawalan jauh.

Anda boleh merasai pengalaman menonton semula jadi dengan Smart Hub yang disediakan oleh Samsung ke dalam televisyen.

Purata model TV LED terbaru dari Samsung turut direka dengan skrin melengkung dengan aras kelengkungan aktif yang disesuaikan dengan mata manusia supaya selesa ditonton dari pelbagai sisi.

Reka bentuk melengkung dan bezel yang sangat nipis pada TV LED Samsung akan menciptakan rasa minimalis moden supaya TV Anda kelihatan menakjubkan dari semua sisi, kedua-dua bahagian hadapan dan belakang.

Anda boleh melepaskan semua harapan untuk menonton rancangan di televisyen rata moden yang dihasilkan oleh Samsung.

4. Toshiba

toshiba tv led

Bercakap mengenai jenama TV terbaik, nampaknya Toshiba tidak mahu tidak hadir. Ini terbukti dengan tawaran TV rata daripada Toshiba yang direka dengan penampilan menawan dan bergaya dengan badan yang ramping.

Kehadiran TV LED daripada Toshiba akan mengubah dan memodenkan hiasan rumah Anda dalam sekelip mata. Teknologi TV LED dari Toshiba agak banyak.

Bermula daripada kualiti gambar Full HD dan audio serta ketersambungan yang pasti memuaskan sehingga menjadikan pengalaman menonton lebih menakjubkan.

Dengan ciri Power Bass Booster, kini persembahan yang berkualiti digabungkan dengan frekuensi bunyi yang betul dan tidak mengganggu telinga.

Toshiba turut menyediakan produk televisyen ini dengan teknologi Auto Clean yang akan menjadikan imej pada skrin lebih jelas dengan menghapuskan random noises dalam imej analog dengan nota selagi TV menerima isyarat.

Kehadiran teknologi Auto View akan menambah kesempurnaan TV LED jenama Toshiba. Teknologi ini mampu melaraskan kecerahan cahaya pada skrin agar sepadan dengan tahap kecerahan cahaya di dalam bilik.

Dan sudah tentu TV LED daripada Toshiba juga dilengkapi dengan HDMI dan support USB movie slot untuk menikmati kandungan pada peranti multimedia Anda.

5. Philips

philips tv led

Cadangan jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia seterusnya ialah Philips. Anda benar-benar boleh merasai keselesaan yang luar biasa dengan memilih jenama TV terbaik daripada Philips.

TV LED Slim daripada Philips mempunyai reka bentuk yang bukan sahaja moden, tetapi juga diperbuat daripada bahan berkualiti terbaik yang kukuh, menjadikan TV lebih tahan lama.

Dilengkapi dengan teknologi digital terkini menjadikan televisyen anggun dari Philips ini lebih menarik dan mempesonakan.

Anda boleh menonton pelbagai rancangan dan filem dengan kualiti gambar yang tajam dan jelas bersama rakan atau keluarga.

Selain kualiti visual yang menakjubkan, TV LED daripada Philips juga mempunyai kualiti audio yang jelas dan power full. Anda boleh menikmati kesempurnaan semula jadi hanya dengan menonton TV dengan TV LED Philips.

6. LG

lg jenama tv terbaik di malaysia dan dunia

Cadangan jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia seterusnya ialah LG. Dapatkan masa santai yang berkualiti dengan menonton rancangan berdurasi dengan televisyen yang dihasilkan oleh LG.

Syarikat elektronik global dari Korea, LG, telah memasarkan TV LED paling tahan lama untuk memenuhi keperluan pelanggan setianya. LG menyediakan beberapa pilihan resolusi dan saiz skrin yang boleh Anda pilih daripada 32 – 65 inci.

Anda boleh mendapatkan pengalaman menonton TV yang sebenar dengan TV LED yang baik dan tahan lama daripada LG. TV LG dengan model terkini mempunyai ciri yang menarik dan canggih.

Triple XD Engine, Picture Wizard III, dan Virtual Surround adalah ciri utama pada beberapa varian TV LED jenama LG. Dengan tiga ciri ini, Anda boleh menikmati pelbagai rancangan dan filem dengan kualiti gambar yang tajam dan jelas.

Ditambah dengan skrin rata yang menawan dibalut dengan rekaan mewah dan elegan yang mampu mengadun dan menyesuaikan diri dengan dekorasi bilik rumah Anda.

Kerana ada ciri Virtual Surround Sound, kualiti audio TV menjadi lebih jelas, lebih terperinci, dan lebih kuat. Selain itu, Anda juga tidak perlu memikirkan kos elektrik yang mungkin meningkat akibat memiliki TV LED dari LG.

Kerana TV LED terbaik daripada LG dilengkapi dengan ciri Smart Energy Saving yang boleh melaraskan tahap kecerahan, memainkan bunyi apabila skrin dimatikan, dan fungsi Standby Mode Zero untuk membolehkan TV berhibernasi tanpa menggunakan elektrik.

7. Haier

haier tv led

Cadangan jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia seterusnya ialah Haier. Produk TV LED daripada Haier dilengkapi dengan 3D Comb Filter yang boleh membetulkan butiran dan kehilangan warna.

Ini biasanya berlaku apabila skrin TV berfungsi untuk mencipta isyarat dengan mencipta lapisan berbilang versi imej atau dengan erti kata lain menghasilkan gambar yang lebih smooth dan berwarna-warni.

TV LED untuk monitor komputer dari Haier juga dilengkapi dengan teknologi backlight yang membolehkan TV menjadi lebih nipis seperti saiz bingkai foto di dinding.

Tahap kecerahan dan paparan warna boleh dilaraskan untuk mendapatkan kualiti imej yang Anda inginkan. Akhir sekali, Haier juga membenamkan 3-HDMI untuk menyambungkan semua peranti hiburan Anda.

8. Panasonic

panasonic th 40g307g led tv

Cadangan jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia seterusnya ialah Panasonic. Panasonic menawarkan Anda pengalaman menonton yang terbaik.

Berkat pengalaman dan kepakaran yang dimiliki oleh pakar, Panasonic menjamin TV LED yang dihasilkannya mampu memanjakan mata setiap pengguna.

Ciri-ciri premium yang dipersembahkan oleh Panasonic telah terbukti membawa hasil dalam bentuk kualiti gambar yang seolah-olah membuatkan Anda menonton di pawagam.

Selain gambar berkualiti, Anda juga boleh mengalami keseronokan gambar yang cantik dan terperinci dengan memilih TV LED Ultra HD daripada Panasonic yang mempunyai resolusi skrin 4 kali lebih besar daripada TV Full HD biasa.

Walau bagaimanapun, dalam memilih TV LED Ultra HD daripada Panasonic, Anda harus sedar bahawa tidak banyak kandungan 4K yang tersedia.

Menikmati siaran TV yang semakin membosankan juga membuatkan Panasonic berani mempersembahkan perkhidmatan video berasaskan permintaan pasaran dengan mencipta TV Viera Panasonic.

TV LED Siri Viera Panasonic direka bentuk dengan bentuk badan yang lebih langsing dan nipis bersama dengan perkembangan teknologinya.

Kembali membincangkan kualiti gambar pada TV LED yang ditawarkan oleh Panasonic, Panasonic menyediakan Drive Hexa Chroma pada televisyen rata yang dihasilkannya untuk mendapatkan kualiti gambar yang terang, tajam dan berwarna-warni.

Drive Hexa Chroma menggunakan pembiakan 6 warna untuk mencipta keseronokan tontonan yang lebih besar.

9. Sharp

sharp tv led

Cadangan jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia seterusnya ialah Sharp. Tiada siapa yang dapat menahan daya tarikan reka bentuk anggun TV LED yang dikeluarkan oleh Sharp.

Syarikat itu, yang berpangkalan di Jepun, melengkapkan reka bentuk televisyen ratanya dengan 7 Shields Protection yang mempunyai kualiti standard Jepun untuk memberikan perlindungan yang ketat.

Bersaing dengan banyak jenama TV LED terbaik yang lain, TV LED daripada Sharp menyediakan format HD dengan resolusi tinggi supaya Anda boleh melihat butiran gambar yang tajam dan menakjubkan.

Anda boleh menikmati pelbagai siaran dengan kualiti siaran digital dalam bentuk imej dan bunyi yang lebih baik dan tajam berbanding siaran di TV analog biasa.

Jika pada bila-bila masa Anda bosan menonton rancangan atau siaran, Anda boleh mendengar muzik pada smartphone Anda dengan menyambungkannya ke TV LED buatan Jepun ini.

Selain muzik, Anda juga boleh mengakses imej dan video yang disimpan pada smartphone Anda dengan sambungan Mobile HD Link (MHL) yang disambungkan ke AQUOS.

Melalui sambungan ini, smartphone Anda juga boleh dikendalikan sebagai alat kawalan jauh. Beralih kepada bunyi, TV LED daripada Sharp mempunyai kualiti audio yang sangat baik.

Bunyi yang dihasilkan oleh TV jenama Sharp ni sangat jelas dan berkuasa tinggi dilengkapi dengan kesan SRS TruSurround HD untuk mendapatkan kesan bunyi sekeliling yang gemuruh.

10. Coocaa

coocaa tv led

Cadangan jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia seterusnya ialah Coocaa. Selepas bekerja, Anda boleh berehat sambil diiringi hiburan visual yang dipaparkan oleh TV LED Coocaa.

TV LED tercanggih daripada Coocaa membolehkan Anda menonton TV, video atau bermain permainan. Anda hanya boleh mengalami pengalaman tontonan skrin yang luar biasa ini apabila Anda memilih Coocaa sebagai jenama TV LED terbaik.

Gabungan reka bentuk yang elegan dan prestasi visual yang optimum menjadikan TV LED daripada Coocaa sebagai salah satu TV LED untuk permainan yang boleh melengkapkan masa santai Anda.

Paparan HD dan prestasi visual format skrin lebar boleh memanjakan Anda untuk masa yang lama tanpa mengalami keletihan mata.

11. Hisense

jenama tv terbaik hisense

Cadangan jenama TV terbaik di Malaysia dan di dunia yang terakhir ialah Hisense. Hisense ialah salah satu jenama TV buatan China yang bagus dan popular di kalangan ramai orang.

Ulasan TV Hisense daripada pengguna juga menunjukkan kesan yang baik. Anda juga tidak perlu risau untuk mempertimbangkan jenama TV Hisense sebagai pilihan.

Hisense ialah sebuah syarikat elektronik multinasional yang ditubuhkan pada tahun 1968 di bandar Qingdao, pantai timur China.

Pada masa ini Hisense adalah salah satu syarikat elektronik dunia dan telah menembusi ke Amerika, Eropah, dan Asia. Terdapat pelbagai produk yang dikeluarkan oleh Hisense. Salah satu produk yang popular ialah Smart TV.

Kerana ia mempunyai teknologi smart TV, produknya lebih canggih daripada TV konvensional. TV Hisense mempunyai resolusi gambar yang tinggi, surround audio dan ciri lain. Oleh itu, tidak hairanlah Hisense menjadi jenama TV yang dicari ramai orang.